Två knarkbeslag vid Öresundsbron

MALMÖ/LERNACKEN Två stora narkotikabeslag – 25 kilo amfetamin respektive ett kilo heroin – gjorde tullen i helgen vid Öresundsbron. Två män har anhållits. “Marknaden av narkotika verkar omättlig“, säger Karl Gunnheden, chef för tullens resandekontroll, till Drugnews.

I fredags fann tullpersonal med hjälp av en narkotikahund amfetaminet väl gömt i en personbil. En 35-årig svensk medborgare greps.
Och natten till i söndags togs en linjebuss ut för kontroll vid brons betalkontroll. Ett kilo heroin hittades som kunde knytas till en 24-årig holländare.
Båda männen har anhållits misstänkta för grov narkotikasmuggling.

Flera stora narkotikabeslag har gjorts vid Öresundsbron på senare tid. Det verkar som att även smugglare från öst föredrar omvägen runt Västeuropa och bron till Sverige. Färjanlöp sker vid bestämda tidpunkter medan bron är öppen dygnet runt och kanske känns säkrare, tror Gunnheden.

I början av maj påträffade en narkotikahund omkring 50 kilo hasch och 30 kilo amfetamin i ett lönnfack på en utlandsregistrerad personbil. Rekordbeslaget kunde göras sedan bilen tagits ut för kontroll sedan föraren uppgav att han var ute på tidig campingsemester. Mannen greps och häktades.

Ett par veckor tidigare påträffades stora mängder narkotika (tio kilo amfetamin och två kilo hasch) och automatvapen, handgranater, minor och ammunition i en bil vid brokontrollen i Lernacken. En kroatisk man greps. Transporten beskrevs som en “rullande bomb“.

-Det blev en varningsklocka för oss. Sedan dess har vi skärpt säkerheten och snabbutbildat 180 anställda i resandekontrollen i att känna igen olika vapen och militära sprängmedel. Det ska ingå i utbildning av ny personal framöver, säger Karl Gunnheden.

Även fler vapen har senare beslagtagits i gränskontrollen. Gunnheden tror att de som planerar rån oftare tvingas skaffa vapen utomlands sedan svenska vapenförråd både blivit färre och mer bevakade.

Etiketter:

Annonser