Förvirrad knivman löpte amok i tunnelbana

STOCKHOLM En 35-årig man greps i måndags kväll sedan han knivhuggit tre män i Stockholms tunnelbana. Mannen beskrivs bli farlig när han är drogpåverkad och har tidigare löpt amok i transportnätet.

Det var vid sjutiden på kvällen på Södermalm som mannen till synes oprovocerat hotade förbipasserande med en stor kniv. En person flydde ner i tunnelbanan vid Medborgarplatsen och 35-åringen jagade efter. På perrongen nådde han ifatt och högg mannen i halsen.

Han hoppade därefter på ett tunnelbanetåg på väg söderut och stack genast en annan resenär i armen, denne hann fly ut innan dörrarna stängdes. Inne i tåget fortsatt 35-åringen med att hugga mot en yngling och dennes farbror, som tilldelades flera hugg innan de båda lyckades brotta ner 35-åringen.

Två av de skadade fördes till sjukhus, en kunde åka hem efter omplåstring. Den andre opererades på Karolinska sjukhuset på kvällen, tillståndet var stabilt på tisdagen.

Flera andra personer som har hotats av mannen i måndags har hört av sig till polisen.
35-åringen har anhållits misstänkt för dråpförsök och gör ett förvirrat intryck i de första förhören. Han påstår att folk “har jävlats med honom“, uppger flera medier.

För knappt ett år sedan satte 35-åringen också skräck i transportnätet i centrala Stockholm. Han anföll bland annat en kvinna och hennes dotter med bergsborr på Ropstens T-banestation. Han skadade kvinnan och gjorde våldsamt motstånd mot polisen.

En polis sade då att mannen blir farlig när han blandar narkotika och läkemedel.
–Han borde behandlas av psykvården, men har hamnat mellan stolarna på något sätt, sade polisen till Aftonbladet.

• Flera oprovocerade överfall har inträffat under senare år i eller in närheten av tunnelbanan i Stockholm. Inte sällan av alkohol-, drogpåverkade eller psykiskt störda personer.
Mord, rån och våld har blivit något av vardag för personalen i transportnätet.
–Situationen förvärras för varje dag, säger Gunnar Öhman, fackordförande för stationspersonalen, till Aftonbladet.

Transportföretaget Connex säkerhetsansvarige Peter Assor menar dock att problemet inte bara finns i tunnelbanan, utan är ett samhällsproblem. Företaget har knutit till sig fler vaktbolag och ökat samarbetet med polis och frivilligorganisationer för att öka säkerheten.

Etiketter:

Annonser