Varningstriangel på mediciner tas bort

UPPSALA Läkemedelsverket har beslutat att slopa de röda varningstrianglarna för trafikvarning på medicinförpackningar från 1 juli. Motiveringen är att systemet kan vara vilseledande, även andra mediciner kan påverka trafiklämpligheten och personer reagerar olika vid medicinering.

Varningstriangeln infördes på 1970-talet efter en överenskommelse mellan de nordiska länderna som en signal för att vissa mediciner påverkade körförmågan negativt.
Men sedan dess har man upptäckt att personer reagerar olika beroende, bland annat beroende på ålder, vikt, sjukdomar och intag av andra läkemedel. Och förare bör alltid göra en helhetsbedömning om sin allmänna hälsa och trötthet tillåter bilkörning.

Dessutom finns idag bipacksedlar i förpackningarna med mer detaljerad information om ett läkemedels verkan och bieffekter.

-Trenden i samhället idag är att människor vill ha mer information och ta större del i besluten kring sin läkemedelsbehandling, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Gunnar Alvan i ett pressmeddelande.
-Vi går från ett system som är vilseledande till ett system som har ett korrekt faktaunderlag, samt är mer tillförlitligt och nyanserat.

Borttagandet av systemet med varningstrianglar påbörjas vid halvårsskiftet och ska vara genomfört om två år.

Etiketter:

Annonser