Ministern vill snabbklassa ketamin

STOCKHOLM Efter larmrapporter om ökade beslag av preparatet ketamin så vill folkhälsominister Morgan Johansson narkotikaklassa drogen så snart som möjligt. Han vill att frågan snabbehandlas och tänker begära undantag hos EU-kommissionen från brukligt samråd med andra medlemsländer för att vinna tid.

Det framgår av ett svar på en fråga i riksdagen som ministern lämnade häromdagen till riksdagsledamoten Torkild Strandberg (fp). Strandberg hade frågat hur en klassificering kunde påskyndas mot bakgrund av att fler beslag av ketamin görs, men att rättsväsendets möjligheter att ingripa är begränsade.

Preparatet har hallucinogena bieffekter som alltfler missbrukare börjat använda. Nyligen gjordes ett rekordbeslag på tio kilo ketamin som i fel sammanhang kan användas till uppåt 400 000 doser i russyfte.

Läkemedelsverket har 25 april begärt att ketamin – som begränsat används som smärtstillande och inom veterinärmedicinen – ska narkotikaklassas efter larm från polisen. Regeringskansliet håller på att förbereda ett sådant förslag, men det krävs normalt även godkännande av EU eftersom det innebär ett handelshinder. En process som ofta kan innebära flera månaders fördröjning, men avsikten är att försöka få drogen klassad redan till i sommar.

-Jag delar uppfattningen att ketamin bör narkotikaklassificeras snarast möjligt, uppger Morgan Johansson i sitt svar.
Han har fått information om att det brådskar och har därför för avsikt att begära att frågan snabbehandlas inom EU innan regeringen kan fatta ett beslut.

• Flera beslag har också gjorts i flera EU-länder och preparatet är redan narkotikaklassat ibland annat Belgien, Frankrike, grekland, Irland, Luxemburg, Storbritannien, liksom även i USA och Kanada.

Etiketter:

Annonser