Effektivt samarbete mot illegal krogsprit

MALMÖ Myndighetssamarbete har visat sig vara effektivt i bekämpning av svartsprit på krogar. Av 16 granskade krogar i Malmö har hittills sex fråntagits serveringstillstånden efter att illegal alkohol sålts eller förvarats där. Ytterligare två restauranger riskerar att förlora sina tillstånd.

Kontrollen av de utvalda krogarna i Malmö gjordes inom ramen för det s.k. Isak-projektet. Det står för Införsel, samverkan mellan myndigheter på krogen, och är ett samarbete mellan polisen, länsstyrelsen, kommunen, Skatteverket, tullen och Statens folkhälsoinstitut.

Krogarna har inte valts ut slumpmässigt, utan genom att studera omsättningssiffror, tips från allmänheten och allmän kännedom. Om det finns i alkohol i lokalen och restaurangen inte kan styrka att den är inköpt genom en godkänd partihandlare, räcker det för att dra in restaurangens serveringstillstånd.

Chefen för tillståndsenheten Marie Pauly säger till Sydsvenska Dagbladet att hon inte tror att uppåt hälften av alla kommunens krogar bryter mot reglerna, utan att många sköter sig klanderfritt.

Etiketter:

Annonser