Starkare prilla när krogen inför rökförbud

SKRUV/STOCKHOLM Med ett nytt supersnus med 35 procent mer nikotin försöker tillverkaren Skruf Snus slå sig in på marknaden lagom till att rökförbud införs på landets serveringar. Risken för beroende ökar, varnar läkaren Hans Gilljam, expert på tobaksskador.

Den lilla snustillverkaren med fabrik i Småland lanserar nu sorterna “ Skruf Stark Portion“ och “ Skruf Stark Lös“ – snus med mer bladtobak och därmed cirka 35 procent mer nikotin än andra sorter.

Rökförbudet på krogar och andra serveringar från 1 juni är ett skäl bakom att ta fram det nikotinstarka snuset, medger företaget.
-Nu när det blir rökförbud på krogarna i sommar kommer snuset att göra sitt intåg på nattklubbarna. Vi tror att ett riktigt raketsnus passar väl in i krogmiljön, säger Adam Gillberg, en av grundarna av Skruf Snus AB i ett pressmeddelande.

• Inga moraliska betänkligheter, undrar Aftonbladet?
-Jo, det har vi. Men det här är vad marknaden vill ha. Och till exempel Swedish Match har ju lanserat maxiprillor med mycket nikotin i, svarar Jonas Engwall, den andre grundaren av snusföretaget, tidningen.

Kritiken låter inte vänta på sig.
-Jag anser att det är moraliskt mycket diskutabelt. Det här uppmuntrar ju dem som inte förstår bättre än att börja med ett starkare snus, säger Hans Gilljam, överläkare vid Centrum för tobaksprevention i Huddinge, till Aftonbladet.

Hälsoskador av snus är inte helt kartlagda, men forskarrapporter som gjorts pekar på risker för bland annat fosterskador, sockersjuka, vissa cancerformer och hjärt- och kärlproblem.

• Även livsmedelskedjan ICA har beslutat att ta in samtliga snussorter från Skruf Snus som blir en av få listade snustillverkare utanför jätten Swedish Match. Idag snusar över en miljon svenskar, varav 47 procent är före detta rökare. Skruf hoppas kunna få en procent av marknaden och sälja ett par miljoner dosor per år. Idag har företaget en marknadsandel i Sverige på cirka 0,7 procent och i Norge på cirka fyra procent.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser