Ketamin knarkklassas efter jättebeslag

NACKA/UPPSALA Länskriminalens ungdomssektion har gjort ett rekordbeslag på 10 kilo av det hallucinogena preparatet ketamin i Nacka. “Jag skulle inte ha det i russyfte och det är inte narkotikaklassade, så jag kräver att få tillbaka beslaget“, säger importören till Drugnews. Socialdepartementet snabbehandlar nu en ansökan för att narkotikaklassa läkemedlet till sommaren.

Det var i onsdags kväll som poliserna i f d ravekommissionen slog till mot en lokal i Nacka och beslagtog preparatet som förvarades i en blå tunna. Mängden motsvarar uppåt 400 000 missbruksdoser bland de alltfler ungdomar som under våren börjat använda ketamin som rusmedel.

Ketamin används legalt som smärtstillande inom vården samt inom veterinärmedicin (läkemedlen Ketalar och Ketaminium NFN). Men den har även hallucinogena bieffekter som är betydligt starkare än den fruktade drogen LSD som var populär i hippierörelsen på 1960-talet. Polisen har gjort flera mindre beslag av ketamin och missbrukare har beskrivit en “nära-döden-upplevelse“, vilket gjort att polisen slagit larm.

-Men det finns flera användningar, bland annat inom forskning och utveckling. Mer vill jag inte avslöja idag, säger mannen som har ett laboratorieföretag, och sedan tidigare är känd av polisen.
Han beskriver ketamin som en dissociativ drog med hallucinogena bieffekter – en förmåga att separera kropp och medvetande.

• Du skulle inte använda eller sälja drogen vidare i russyfte?
-Nej, då skulle jag väl inte tullat in det. Än har jag inte blivit delgiven misstanke om brott och jag kräver att beslaget upphävs, svarar han.

Folkhälsoinstitutets expertgrupp och Läkemedelsverket har följt utvecklingen under våren.
-Vi har kommit fram till att efter rapporter om ökat missbruk och ökad import bland privatpersoner av ketamin, så krävs det en skyndsam handläggning för att narkotikaklassa preparatet, säger Maria Szirmai på Läkemedelsverket till Drugnews.

Strax före det stora beslaget i Nacka gick därför en begäran om att drogen ska klassas från Läkemedelsverket till socialdepartementet.
-Det ökade missbruket och det häromdagen stora beslaget gör att det nu är bråttom att skynda på processen. Vi hoppas att regeringen kan fatta beslut om narkotikaklassning och att det träder i kraft till sommaren, säger Angela Öst, rättssakkunnig på socialdepartementet, till Drugnews.

Innan dess måste dock EU-kommissionen godkänna det eftersom en narkotikaklassning innebär ett tekniskt handelshinder av ett läkemedel. Flera EU-länder bland annat Frankrike, Belgien och Storbritannien har redan eller är på väg att klassa ketamin, för att skärpa kontrollen över handel, förvaring och användande.

Etiketter:

Annonser