Rörig holländsk cannabispolitik

HAAG Den holländska regeringen står fast vid sitt ställningstagande mot “cannabisgator“ i gränsregionerna. Justitieminister Peit Hein Donner och demokratiministern Alexander Pechtold gjorde också i ett gemensamt uttalande i onsdags klart att legalisering av “lätta droger“ inte är ett alternativ i landet. Båda ministrarna har dock även gjort utspel i andra riktningar.

Dagen efter sade Peit Hein Donner, som representerar det kristdemokratiska partiet CDA, till Radio Netherlands att han kan tänka sig att undanta småskaliga cannabisodlare från åtal. Polisen resurser används bättre till att undersöka mer allvarliga brott, enligt justitieministern.

Ministrarnas gemensamma uttalandet dagen före, som webbplatsen Expatica citerar, kom sedan den relativt nybliven ministern Alexander Pechtold (liberala DGG) i måndags sagt att han förordade en total legalisering av “lätta droger“ i Europa och att s.k. coffeeshops-butiker till dess skulle kunna lokaliseras till städernas utkanter för att minska problemen i stadskärnorna.
Därmed gav han sitt stöd till ett förslag från staden Maastrichts borgmästare om att inrätta “cannabisgator“ där allmänheten ska kunna köpa “lätta droger“.

Alexander Pechtold utspel i måndags är i sig inte särskilt förvånande, partiet D66 förordar en legalisering av cannabis i Europa, men det är inte koalitionsregeringens politik. Istället vill regeringen minska antalet försäljningsställen för droger i närheten av skolor och i gränsområdena. Det finns också förslag om nya lagar som ska göra det möjligt att stänga störande coffeshopps snabbare.

Pechtolds uttalandet kritiserades därför snabbt av det ena av de två andra regeringspartierna, kristdemokratiska CDA, som menade att han gjort ett “nybörjarmisstag“. Samtidigt fick dock Pechtold positiva reaktioner från socialdemokratiska PvdA och vänster-gröna partiet GroenLinks.

I det gemensamma uttalandet i onsdags sade Pechtold och Donner också att om städerna vill flytta coffeeshop till städernas utkanter, så är det deras ansvar. Men både Pechtold och Donner är motståndare till att det uppstår en koncentration av coffeshops till vissa områden.

• I Holland accepteras fortfarande försäljning av marijuana och hasch i coffeeshops, men antalet har nästan halverats de senaste åren från 1 200 till cirka 750 butiker.

Etiketter:

Annonser