Vårkampanj mot tonårsfylleri

STOCKHOLM Alla föräldrar i Stockholm och 15 kranskommuner med barn i åldrarna 13 till 17 får denna vecka en bok. Där berättar ungdomar om hur de ser på alkohol, andra droger och vuxenvärlden. “Föräldrar är en nyckelgrupp“, säger Anders Häregård, projektledare i vårens stora antidrogkampanj, till Drugnews.

Att kampanjen, som kostar Stockholm stad 1,5 miljoner kronor, drar igång med reklam i tunnelbana och flygbladsutdelning utanför Systembolag denna vecka är ingen slump. Många ungdomar gör sin alkoholdebut just vid Valborg och skolavslutningen. Och det är äldre syskon, kompisar och ibland föräldrar som köper ut alkoholen.

Det är sjätte året som Stockholm gör massutskick till tonårsfamiljerna. Ibland har fokus varit barnen, ibland de vuxna – information till de senare verkar gå hem bättre. Föräldrakampanjen ifjol ledde till samtal om fylleri och drogmissbruk i över hälften av hemmen, visar uppföljningsenkäter.

-Vi vill få igång samtal i hemmen och att föräldrar tar kontakt med varandra och gör upp om gemensamma regler. Exempelvis om hur länge barnen får vara ute, ringa varandra och att inte langa, säger Anders Häregård på Preventionscentrum i Stockholm.

Metoden bygger på framgångsrika försök på skolor i Örebro och forskning av Nikolaus Koutakis, som intervjuas i boken, visar bland annat att tonåringar som har föräldrar med mer tillåtande attityd till alkohol dricker mer.

-Man får inte vara blåögd, alkoholdebuten har sjunkit i åldrarna och någonstans kommer alkoholen ifrån. Boken och kampanjen är viktiga verktyg för föräldrarna. Och för en gångs skulle är vi eniga över partigränserna, säger Peter Lundén-Welden, moderat oppositionspolitiker i Stockholm.
Han är själv tonårsförälder och ska i veckan dela ut flygblad mot langning utanför Systembolaget på Karlaplan.

Kampanjen drivs lite olika i de olika stadsdelarna. I Älvsjö där inget Systembolag finns blir pendeltågsstationen en viktig plats för flygblad och samtal.
-Dessutom har vi delat ut gula kampanjjackor till skolvärdar och försöker få med polis och föräldrar. Och vi tänker hålla på ända till skolavslutningen , berättar Christina Adrian Friberg och John Brayley, drogsamordnare i stadsdelen, till Drugnews.

Fjolårets stora drogvaneenkät bland Stockholms niondeklassare och gymnasieelever i årskurs två visade både positiva trender och stora lokala skillnaderna. På Östermalm dricker ungdomar mest och i Rinkeby minst, medan Farsta har störst andel elever som sniffar.
Enkäten visade också att färre ungdomar dricker, röker och knarkar jämfört med tidigare år.
-Jag tror att kampanjerna har spelat in att vända drogtrenden, även om nivåerna fortfarande är alltför höga bland många ungdomar, säger socialborgarrådet Margareta Olofsson.

Fotnot: Boken “Hjälp, jag har en tonårsförälder“ skickas ut till 33 000 familjer i Stockholm och uppåt 60 000 familjer i övriga länet med barn i åldrarna 13-17 år. Boken, som ges ut på ett tiotal språk, går även att ladda ner via en hemsida som öppnats under kampanjen. Där finns även föräldratips, länkar och annan information.

Etiketter:

Annonser