Poliskritik mot förslag om sprututbyte

STOCKHOLM/UPPSALA Hur förhindrar man eller förebygger ett narkotikamissbruk genom att erbjuda sprutor?, undrar Kenneth Ohlsson, narkotikasamordnare vid Uppsalapolisen. Detta appropå att regeringen i höst planerar lägga ett lagförslag som öppnar för sprututbyte för narkomaner i hela landet.

Som Drugnews tidigare rapporterat så planerar folkhälsominister Morgan Johansson att lägga fram ett förslag till riksdagen i höst om att permanenta de snart två decennier långa försöken i Skåne och öppna för sprututbytesprogram för missbrukare även i övriga landet.

Frågan är omstridd, har länge stötts och blötts och skär genom flera partier. Men det är idag bara moderaterna som helt tar avstånd från sprututbyte. Folkhälsoministern säger till SVT Rapport att han räknar med att det nu finns en bred majoritet för förslaget som teoretiskt skulle kunna träda i kraft vid årsskiftet.

På narkotikamässan nyligen lades en svensk studie av sprutprogram runt om i världen. Den kom dock fram till att det finns föga vetenskapligt stöd för att just sprututbyte minskar spridning hiv, gulsot och andra smittsjukdomar.

Och narkotikasamordnaren hos Uppsalapolisen Kenneth Ohlsson menar att sprututdelningsprogram både försvårar att förebygga narkotikamissbruk och saknar önskad smittskyddseffekt.

-Intravenöst missbruk är den farligaste formen missbruk. Fria sprutor ger ingen skyddande effekt, säger han till Upsala Nya Tidning.
Enlig Kenneth Ohlsson finns det också en risk för att information om missbrukarna inte förs vidare mellan myndigheterna, eftersom de som arbetar i sprututbytesprojekten vill skapa en bra kontakt med missbrukarna.

I Uppsala pågår sedan ett år ett projekt där polis och socialtjänst samarbetar. De narkotikamissbrukare som grips erbjuds bland annat vaccination mot hepatit A och B.
-Jag har erbjudit samtliga politiker från socialutskottet att titta på hur vi jobbar. Hittills har ingen hört av sig, säger Kenneth Ohlsson till tidningen.

Etiketter:

Annonser