WHO: alkoholskadorna ökar i Europa

STOCKHOLM Alkoholskadorna ökar i Europa som har världens högsta konsumtion. Omkring 600 000 människor avled i regionen i alkoholrelaterade skador år 2002, en ökning med 15 procent sedan millennieskiftet. Det visar helt ny statistik från WHO:s alkoholkonferens i Sigtuna där underlag för ny handlingsplan tagits fram.

Européer konsumerar mest alkohol i hela världen, i snitt dubbelt så mycket per invånare som i övriga världen. Konferensen i Sigtuna/Stockholm har sammanställt medlemsländernas data och där framgår att i Västeuropa har konsumtionen stigit till 12,9 liter ren alkohol per invånare, i Ryssland och andra östländer hela 13,9 liter, medan övriga världen ligger i snitt på 5,8 liter per invånare.

Den höga konsumtionen i Europa har en baksida, den orsakar allvarliga skador – alkoholrelaterade dödligheten är dubbelt så hög jämfört med övriga världen. År 2002 avled 600 000 européer till följd av alkohol, totalt i världen 1,8 miljoner människor.
Särskilt unga européer är utsatta, för unga män mellan 15-29 år i Västeuropa så svarar alkohol för 26,2 procent av dödsfallen och 10,1 procent bland unga kvinnor.

WHO har pekat ut alkohol som ett av de största hälsohoten i världen. Och på Stockholmskonferensen där drygt ett 40-tal länders folkhälsorepresentanter deltog har underlag för en handlingsplan tagits fram om hur alkoholskador kan begränsas.

Där nämns priset (höjda alkoholskatter) och tillgängligheten (sänkta införselkvoter) tydliga samband på konsumtionen. Och även begränsning av alkoholreklam och förstärkta förebyggande insatser – särskilt inom trafiken, arbetslivet och sjukvården. Mötet efterlyste också mer aktivt stöd av Världshälsoorganisationen för att lyckas med förebyggande insatser i de enskilda medlemsländerna.

-WHO-mötets slutsatser är som en blåkopia av den svenska restriktiva linjen och innebär ett starkt stöd för de nordiska länderna som driver på för högre minimiskatter på alkohol och lägre införselkvoter i EU, sade Morgan Johansson vid en presskonferens efter WHO-mötet.
I EU dominerar ännu synen om att alkohol är en handelsvara vilken som helst, men allt fler länder vill att folkhälsoargument borde väga tyngre.

Även om WHO varnar för ökade alkoholskador och pekar ut fungerande motstrategier, så måste organisationen balansera mellan länders olika alkoholtraditioner, påstådda positiva hälsoeffekter av alkohol och tips på ändrade dryckesvanor (guidelines), enligt Dag Rekve, programchef för alkohol och narkotikafrågor på WHO:s Europaregion.

Svenska representanten på mötet, alkoholläkaren och docenten Sven Andreasson, är mycket nöjd efter tredagarsmötet.
-Viktiga steg har tagits mot en policy för effektivare skadereducerande åtgärder om alkohol framöver, säger han till Drugnews.

I maj ska WHO:s hälsoförsamling i Genève ta ställning till en ny global alkoholpolicy och i september ska dess regionkommitté för Europa anta en ny handlingsplan för kommande fem år.

Etiketter:

Annonser