Högre minimiskatt på alkohol inom EU?

LUXEMBURG När EU:s finansministrar samlades i Luxemburg i tisdags uppmanade de EU-kommissionen att se över minimiskatterna på alkoholdrycker som sprit och öl. Syftet är att nivåerna ska räknas upp med inflationen.

Minimiskatterna har inte räknats upp sedan direktivet antogs 1992. Dagens minimiskatter i EU är knappt en krona per liter öl och cirka 20 kronor per liter sprit. En inflationsuppräkning skulle i praktiken höja minimiskatterna med omkring 20 procent.
Kommissionen ska också se över skatteklassificeringen, för att försöka få en enhetlig klassificering av alkoläsk.

Däremot omfattats inte minimiskatten för vin av översynen. Vin regleras visserligen av direktivet, men minimiskatten är noll. Sverige och ölländer som Tyskland och Nederländerna har önskat att översynen också skulle omfatta vin, men har fått ge sig för motståndet från vinländer som Frankrike.

-Vi vill inte beskatta vin. Det är ingen röstvinnare i länder med stor vinindustri som Grekland, Frankrike, Italien eller Spanien, sade den grekiske finansministern George Alogoskoufis till Financial Times inför mötet.

• Tisdagens beslut är ett “steg på vägen“ även om det kan bli övergångsperioder och undantag för vissa länder, uppger statssekreterare Jens Henriksson på regeringens webbplats.
Ändringar av minimiskatter är mycket svårt, eftersom det krävs enighet om det bland EU:s 25 medlemsstater.

Etiketter:

Annonser