Fängelsedömde kommissarie frias helt

STOCKHOLM Kommissarien vid länskriminalen i Stockholm frikändes på onsdagen av Svea hovrätt helt från misstankar om brottsprovokation. Tingsrätten i Eskilstuna hade tidigare dömt honom till fyra års fängelse för inblandning i en narkotika- och vapenhärva.

Den frikännande domen från hovrätten, som släpptes klockan elva, var inte helt oväntad. Kommissarien försattes i väntan på domen på fri fot redan i mitten av februari efter länge varit häktad.

Tingsrätten dömde i höstas den 35-årige polischefen till fängelse för bland annat grovt tjänstefel, grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Fallet har lett till en intensiv debatt om den juridiska gråzonen kring vilka arbetsmetoder polisen får använda för att lösa brott och lämpligheten av att använda sig av betalda tjallare och infiltratörer.

Den betalde informatör som kommissarien uppmanat infiltrera narkotikaligan – som bland annat smugglade kokain – drog efter rättegången i hovrätten tillbaka sitt överklagande och därmed står tingsrättens dom på tre års fängelse fast, rapporterar TT.

Etiketter:

Annonser