“Sänk vin- och ölskatt 30 procent“

STOCKHOLM Sänkt vin- och ölskatt med 30 procent, särskild skatt på alkoläsk och cider för förebyggande åtgärder, höjd åldersgräns till 20 år för folköl och att köpa alkohol på krogen. Det är några av alkoholinförselutredningens förslag i det slutbetänkande som lämnades till regeringen i onsdags.

Andra förslag i “folkhälsopaketet“ för att hedja privatinförsel och smuggling och minska alkoholkonsumtionen är att tillsätta en nationell alkohol- och narkotikasamordnare. Och att Folkhälsoinstitutet förstärks med sex regionala kompetenscentrum för att bistå kommunerna med utbildning och stöd i det förebyggande arbetet.

Utredningen vill också slå fast att minst två miljoner alkotester ska göras varje år i trafiken och att förutom polisen även tull och kustbevakning får göra sådana prov.

Vad gäller försäljning och servering av alkohol föreslås en höjning av åldersgränsen från 18 till 20 år – vilket inkluderar folköl. Krogarna bör dessutom inte få servera alkohol efter tre på natten, anser utredarna.

Flera förslag berör åtgärder för att stärka annan tillsyn enligt alkohollagen.
Bland annat skärpa kommunernas skyldighet, exempelvis att införa försäljningsförbud mot butiker och restauranger som inte anmäler försäljning eller inte sköter åldersgränser för folköl eller illegalt förvarar och säljer sprit, vin och starköl.

Men den mest laddade frågan blir nog alkoholskatterna. Alkoholinförselutredningen har tidigare föreslagit att spriten sänks 40 procent för att rädda Systembolaget och hejda införseln av alkohol från länder med billigare alkohol. Men ölinförseln har snabbt ökat och nu vill utredaren Kent Härstedt att även öl och vinskatterna sänks, detta med 30 procent och från 1 januari 2006.
-Om skatten på öl, vin och sprit sänks kommer det att ha effekt på dem som reser på inköpsresor från Mellansverige. Det tar udden av mycket av skillnaderna mellan Sverige och Danmark, säger Härstedt till TT.

Det skulle innebära att en burk starköl sänks med 1:50 kronor och en flaska vin blir drygt fem kronor billigare.

Men båda regeringens samarbetspartier vänstern och miljöpartiet är negativa till sänkta alkoholskatter. De varnar för att konsumtionen då skulle höjas vilket skulle få negativa effekter på folkhälsan och fler sjukdomar och alkoholrelaterade brott.
Moderaterna och folkpartiet har varit positiva till sänkta skatter, medan kristdemokraterna säger nej.

• Intresseorganisationernas reaktioner låter inte vänta på sig efter Härstedts slutbetänkande till folkhälsominister Morgan Johansson:
–Den mängd alkohol som förs in i landet är ett problem, men en skattesänkning blir som att hälla bensin på elden, säger Sven-Olov Carlsson, ordförande i nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, i en kommentar.
Han menar att informations- och utbildningsinsatser aldrig kan kompensera prisförändringar.

– En sak är säker och det är att svenskarna kommer dricka ännu mer om Härstedts förslag sätts i verket. Vi lider med de barn som kommer drabbas hårt om alkoholskatten sänks, säger Carina Eriksson, ordförande i IOGT-NTOs Juniorförbund.

Även organisationen Hela Människan är kritisk. Flera förslag finner man bra, såsom höjda åldersgränser och ingen alkoholservering sent på natten.
-Men de goda förslagen motverkas av att sänka skatten. Den är marginell för dem som har råd att resa och föra in på egen hand, men det betyder rätt mycket för tusentals människor som vi möter i våra enheter och lever i ett missbruk, säger Margaretha S Paras, generalsekreterare i Hela Människan.

Branschföreningen Sveriges Hotell- och restaurangföretagare är positiva till sänkta alkoholskatter, men ogillar höjda åldersgränser och kortare öppettider på krogarna.

Fotnot: läs utredningen Gränslös utmaning – alkoholpolitik i ny tid (SOU 2005:25).

Etiketter:

Annonser