Ryttar-EM i sommar på San Patrignano

VÄSTERÅS/RIMINI EM i hästhoppning hålls i sommar på behandlingskollektivet San Patrignano i norra Italien med antidrogorganisationen ECAD som medarrangör. “Vi vill visa att varje missbrukare kan lägga drogerna bakom sig och börja ett nytt liv“, säger Carlo Bozzo, fd missbrukare och idag informationsansvarig på San Patrignano, till Drugnews.

Det omtalade kollektivet har fått förtroendet att 21-24 juli arrangera Europamästerskapen i ryttartävlingar på kollektivet, som ligger nära staden Rimini.

San Patrignano är ett av världens största med 2 000 personer i behandling varje år och 250 anställda, varav de flesta är tidigare missbrukare. Strategin är en helt drogfri vård, utan substitutersättning som metadon och subutex.
-Vi erbjuder istället ett kärleksbudskap med familjegemenskap avgiftning, terapi och aktiviteter såsom att föda upp hästar. Många av hästarna är i världsklass och med på hopptävlingarna, säger Bozzo.

Han berättade på narkotikamässan i Västerås om mycket goda behandlingsresultat för kollektivet som varit igång sedan 1978. Kontrollerade uppföljningar visar att över 70 procent är drogfria tre år efter att de lämnat behandlingen, vilket är världsunika resultat.
Av de 600 nya som antas varje år, bland 3000-4000 sökande, är en tredjedel kvinnor och många heroinister. Inte bara italienare utan även andra EU-medborgare tas idag emot.

Dessutom har det självförsörjande kollektivet alltså lyckats föda upp och sälja hästar som är mycket efterfrågande.

Medarrangör vid hästtävlingarna sommar är kommunnätverket European Cities against drugs.
-Kombinationen idrott och kampen mot narkotika är bra. Och vi tycker det är fantastiskt att Malin Baryard och andra världsryttare ska få tävla i ett behandlingskollektiv, säger Åke Setreus, projektledare på ECAD.

ECAD med över 250 medlemsstäder och huvudkontoret i Stockholm hoppas även samarbetet kan leda till fler latinska kommuner går med kring Medelhavet.

Etiketter:

Annonser