Finsk minister vill höja spritskatt

HELSINGFORS-VASA Alkoholkonsumtionen i Finland ökade med ifjol 6,5 procent och missbruksvården har fått mer att göra. Men trots att alkoholskatten sänktes förra våren så har resandeinförseln ökat och skatteintäkterna minskat. Nu vill finska vice finansministern åter höja skatten på sprit, men sänka den på öl och vin.

Enligt social- och hälsovårdsministeriets produktcentral drack finländarna totalt, inklusive oregistrerad konsumtion, 10,3 liter ren alkohol per person ifjol.
Trots den ökade spritkonsumtionen har den finska staten fått in omkring 300 miljoner euro (ungefär 2,7 miljarder kronor) mindre i alkoholskatt under 2004 än under 2003.

Resandeinförseln – främst från Baltikum som kom med i EU i maj – ökade under fjolåret ökade den icke-statistikförda konsumtionen med en fjärdedel, enligt Finska nyhetsbyrån, FNB.

Ökningen förvånar inte Finlands andre finansminister, Ulla-Maj Wideroos, men hon är inte nöjd. Till Vasabladet säger Wideroos att hon vill se en sänkning av skatten på öl och vin, medan skatten på sprit bör höjas.

Också i missbruksvården har det ökade drickandet märkts. I Helsingfors har den största enskilda organisation som erbjuder missbruksvård, A-klinikstiftelsen, haft en ökning av antalet vårddygn med åtta procent, enligt Hufvudstadsbladet.

Även i Vasa har man märkt av ett ökat antal klienter vid A-rådgivningen. Den ledande terapeuten vid A-rådgivningen i Vasa, Håkan Söderman, säger till Vasabladet att den billigare alkoholen gör finländarna fick råd att köpa mer och att många storkonsumenter som tidigare klarat sig precis passerat gränsen och nu behöver vård.

Etiketter:

Annonser