Sänkt spritskatt dröjer

STOCKHOLM Ett eventuellt förslag om sänkt spritskatt skjuts på framtiden. Tidigast i höst blir det aktuellt. Orsaken är att regeringens samarbetspartier vänster och miljöpartiet säger blankt nej.

-Eftersom det är ganska dåligt underbyggt och inte stämmer med den alkoholpolitik som vi har fört och ska föra i Sverige så tror jag att det kommer att läggas på is. Kommer det upp i höstens budgetförhandlingar så kommer vår inställning inte att ha förändrats, säger vänsterledaren Lars Ohly till SR Ekot.

Frågan var uppe till diskussion när de tre partierna enades om förslag till förstärkta regler och hårdare straff för alkoholsmugglare och langare. Det blev dock ett nej till regeringens skattetrevare.

Nu inväntas istället alkoholutredaren Kent Härstedts slutbetänkande i mitten av mars om hur den privata alkoholinförseln ska hejdas. Han har tidigare föreslagit en sänkning av spritskatten med 40 procent.
Bedömare som Ekot talat med tror att regeringen nu istället låter Härstedts betänkande får gå på remiss vilket därmed försenar en eventuell skattesänkning betydligt.

Samarbetspartierna blockering av ett förslag av skattesänkning prisas av bland andra Ungdomens nykterhetsförbund.
-Vi är oerhört glada att det finns politiker som fortfarande drivs av solidaritet. En stor eloge till samarbetspartierna som kan bli den svenska alkoholpolitikens räddning, säger Erik Wagner, vice ordförande i UNF, i en kommentar.
Han menar att sänkta alkoholskatter skulle särskilt drabba ungdomar som redan har en hög konsumtion.

Alla är dock inte nöjda med en fördröjning.
_Sänk alkoholskatten! Säger Anna Grönlund Krantz, riksdagsledamot och vice ordförande i skatteutskottet (fp).
-Detta är en ödesfråga för Systembolaget. Utan skattesänkning kan vi inte längre föra den alkoholpolitik som vi fört i Sverige med så stor framgång, anser hon.

Etiketter:

Annonser