Fler unga köper hasch i Malmö

MALMÖ Sedan danska polisen agerade mot den öppna haschförsäljningen i Christiania i Köpenhamn har den svenska tullens småbeslag av cannabis halverats. Fler ungdomar köper istället cannabis i Malmö där även narkotikapolisen gjort fler beslag.

Under 2003 gjordes 1 484 tullbeslag av cannabis i landet, under 2004 stannande antalet på 714. Den totala mängden cannabis som beslagtas har dock inte minskat, utan ligger på drygt 500 kilo per år under senaste åren.

Den ändrade cannabissmugglingens karaktär gäller framför allt s.k. myrtrafik (personer som smugglar hem mindre mängder för eget och bekantas bruk). Större partier narkotika tar tullen fortfarande och de har även ökat i antal, merparten av beslagen sker i Skåne.
-Myrtrafiken med hasch över Öresund har inte helt upphört, men klart minskat, säger Claes Kraft, på tullverkets underrättelsesektion under resandekontrollen, till Drugnews.

En viktig orsak till minskad småskalig smuggling över sundet är danska polisens försök att stänga narkotikaförsäljningen längs Pusher Street i fristaden Christiania. Den handeln har nu flyttat till andra ställen i Köpenhamn, som är svårare att hitta för tillfälliga besökande.

Andra orsaker till minskad myrtrafik är att tullen ifjol omorganiserade samtidigt som personal blev uppsagda. Något som en tid ledde till minskad motivation, tror Claes Kraft.
Även att tullen enligt regleringsbrevet från regeringen numer främst ska inrikta sig mot storskalig narkotika- och alkoholsmuggling inverkar.
-Det ställer oss i ett dilemma i att samtidigt försöka verka preventivt när personalen är begränsad, säger han.

Men trots minskad småskalig cannabissmuggling, är det ingen brist på drogen i Sydsverige. Ungdomar köper hasch i Malmö för låga priser (60-80 kronor per gram) då tillgången är god.
I samband med ett särskilt ungdomsprojekt har narkotikapolisen i Malmö polisområde gjort betydligt fler beslag av cannabis sedan 2004. Polisen inriktar sig särskilt på unga i åldrarna 15 till 25 år.

-Vi är ett 40-tal poliser i en särskild kommission som inriktar oss på gatuförsäljning och unga missbrukare. För att förebygga och avskräcka. Haschbeslagen har ökat och drogen är också ofta inkörsport till annan narkotika, säger Magnus Andersson, kommissarie på den nya narkotikakommissionen i Malmö, till Drugnews.
Sedan starten ifjol har narkotikakommissionen i Malmö kommit i kontakt med 135 drogpåverkade ungdomar, flera tidigare okända för polisen.

Etiketter:

Annonser