Knarklangare greps efter polisens nätspaning

KARLSHAMN/STOCKHOLM Rikskriminalpolisens nya internetspaning har lett till att en 24-årig narkotikalangare kunde gripas i Karlshamn. Knarkaffären gjordes upp på nätet, men polisen följde hela samtalet och kunde slå till efter överlåtelsen.

Rikskrims nyinrättade internetspanare hittade mannen i ett chatrum på internet och kunde i realtid följa konversationen som ägde rum i december. Så här lät det bland annat:

”ok vi tar dealen i min bil”.
”ok”
”okej, det är en blå renault jag har”
”jag kommer till mcdonalds om 40min”
”5 över nio mcdonalds parkering”
”ha med er grejerna”
”uppvägt”
”nej kör nu”

I det läget kontaktades den lokala polisen i Blekinge. Utsända poliser kunde följa hur 24-åringen lämnade över narkotika – både cannabis och amfetamin -– och tog emot pengar.
-Vi följde honom, såg honom göra affären och kunde sedan vänta i hans port och gripa honom, säger kriminalinspektör Ola Jarevik till Svenska Dagbladet.

En husrannsakan i mannens lägenhet gjordes och både narkotika och en dator beslagtogs. Polisen fann ytterligare bevis för omfattande knarkhandel via nätet. Därigenom kunde flera andra narkotikahandlare gripas över hela landet.
24-åringen dömdes nyligen för narkotikabrott med mera till skyddstillsyn och ska genomgå en behandling under 1,5 år. En kamrat som var med dömdes till bland annat tre månaders fängelse, skyddstillsyn och behandling. Ytterligare utredningar mot andra inblandade pågår.

• Ökad droghandel via nätet har uppmärksammats och polisen startade därför förra våren projektet “Narkotikaspaning på internet“. Projektet som stöds av regeringens Mobilisering mot narkotika, sker i samarbetet med tull, åklagare och flera internetoperatörer. Bland annat ska personer som använder digitala tekniken för knarkhandel ska spåras, identifieras och lagföras. Gripandet före jul är första gången som man kunnat följa planeringen direkt på nätet och sedan lyckats gripa de inblandade.

Etiketter:

Annonser