Knarkdömd polischef släpptes

STOCKHOLM Den poliskommissarie vid länskriminalen i Stockholm som av tingsrätten i Eskilstuna dömdes till fyra års fängelse för inblandning i en narkotika- och vapenhärva försattes på fri fot i tisdags. Något som tyder på att Svea hovrätt avser att fria honom från flera av anklagelsepunkterna i en kommande dom.

Fallet har bland annat handlat om otillåten brottsprovokation, enligt åklagaren. Kriminalkommissarien ville med hjälp av en betald informatör infiltrera en knarkliga som bland annat smugglade kokain. Men enligt åtalet begick de båda brott för att försöka få fast ligan.

Kommissarien dömdes i tingsrätten i höstas för bland annat grovt tjänstefel, medhjälp till grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Kommissarien – som hela tiden nekat till anklagelserna och sagt att länskriminalens ledning var informerad – är nu troligen endast misstänkt för vapenbrott, men straffvärdet för det räcker inte för fortsatt häktning.

Kommissarien var nöjd med hovrättens besked när rättegången avslutades i tisdags eftermiddag och att få lämna häktet, enligt försvarsadvokaten.
-För en polis handlar det om oerhört allvarliga anklagelser. Nu har hans heder återupprättats, säger advokaten Per Liljekvist till Aftonbladet.

Hovrätten ska meddela sin dom om en månad, den 15 mars.

Etiketter:

Annonser