Skärpt straff för spritlangning på gång

STOCKHOLM Straff för langning av alkohol blir strängare från juli, maxstraffet höjs från fyra till sex års fängelse. Det förslaget avser regeringen att lägga på torsdag, enligt Sveriges Radios Eko.

En sådan straffskärpning skulle innebära att spritlangning skulle kunna ge lika långa straff som exempelvis våldtäkt eller grovt vållande till annans död. Även regeringens utredare Kent Härstedt har tidigare föreslagit skärpta straff då han anser att ökat supande leder till annan kriminalitet.

Myndigheterna oroas för en ökad organiserad kriminalitet med egna butiker och vidareförsäljning till ungdomar.
-Risken är att det får vidarespridning att man ena dagen smugglar alkohol, andra dagen narkotika och tredje dagen smugglar människor så det gäller att ta i i tid mot den här brottsligheten, säger folkhälsominister Morgan Johansson till Ekot .

Förslaget har även stöd av regeringens samarbetspartier vänstern och miljöpartiet. Och straffskärpningen skulle träda i kraft i juli om förslaget antas. Först ska dock lagrådet säga sitt.

Även andra skärpningar är på gång mot alkoholbrott, bland annat ska det bli förbjudet att förvara alkohol i vanliga affärer. Detta för att hindra försäljning av sprit under disk som polisen uppdagat i södra Sverige, bland annat i närbutiker i Malmö.
Alkoholsmugglare och langarnas hjälpmedel som fordon, mobiltelefoner och lokaler ska också i framtiden kunna beslagtas, enligt ett förslag som nyligen lagts.

Härstedts förslag om att bilda specialgrupper av poliser och tullare i Skåne och Stockholmsområdet helt inriktade mot alkoholbrott läggs troligen inte fram av regeringen nu, men väntas komma längre fram, enligt radions källor.

Mer osäkert är dock om det blir något förslag om sänkt spritskatt, som Kent Härstedt efterlyst. Socialdemokraterna är splittrade i frågan och båda samarbetspartierna har hittills sagt nej.

• Alkoholutredaren Kent Härstedt ska i mitten av mars lägga fram sitt slutbetänkande om hur den ökade alkoholinförseln och konsumtionen ska brytas. Ett folkhälsopaket väntas, men också förslag om hur tillsyn och hantering av alkohol i Sverige bättre ska organiseras.

http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=558301

Etiketter:

Annonser