Stopplag för GBL och butandiol

STOCKHOLM Regeringen vill i en remiss till lagrådet att ämnena GBL och 1,4 butandiol ska klassas som hälsofarliga varor. Genom lagändringen kommer det att bli förbjudet att sälja ämnena för missbruk och de kan också beslagtas av polisen, något som hittills varit svårt.

Det väntade förslaget till stopplag lämnades i fredags och ändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2005.

Lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor har ett något vidare tillämpningsområde än lagen om kontroll av narkotika. Utredningar om att klassa som hälsofarliga varor går snabbare än narkotikaklassificering.

-Vi täpper nu till en lucka i lagen, så att vi kan bekämpa nya droger effektivare, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson i ett pressmeddelande.

GBL och butandiol (BD) är båda lösningsmedel och har flera betydelsefulla användningsområden inom industrin, bland annat som rengöringsmedel. Men de kan också användas i missbrukssyfte – Båda omvandlas i kroppen till GHB – och har orsakat dödsfall. En 16-årig flicka dog i juli 2004 efter att hon druckit butandiol.

Det faktum att GBL och butandiol varit lagligt medan GHB varit olagligt sedan 2000 har utnyttjats av missbrukare som misstänks för ringa narkotikabrott sedan man påvisat GHB i kroppsvätskorna. Genom att hävda att man intagit BD eller GBL måste detta motbevisas för att ringa narkotikabrott ska kunna bevisas. Detta hål i lagen ska nu täppas igen.

• Kritiker menar att lagförslaget kommer för sent och att det inte är tillräckligt. Bland annat för att innehav fortfarande kan vara tillåtet.

Etiketter:

Annonser