Nytt jättebeslag av amfetamin i Blekinge

KARLSHAMN Tullen gjorde i lördags ett rekordbeslag på 39 kilo amfetamin, inklusive emballage, i Stillerydshamnen i Karlshamn. En litauisk chaufför häktades på tisdagen för grov narkotikasmuggling. “Beslaget bekräftar en känd hotbild från Baltikum“, säger Rodger Andersson, chef för tullverkets godskontroll, till Drugnews.

Det var i lördags som tullen stoppade en lastbil som rullade av färjan från Klaipeda i Litauen. Enligt Rodger Andersson så var det en kombination av känd riskprofil på transporten, tullpersonalens iakttagelser och en markerande narkotikahund som ledde till beslaget.

Sedan lasten lossats hittades flera lönnfack i fordonet och i ett av dessa upptäcktes flera paket innehållande ett vitt pulver. Ett snabbtest visade på amfetamin, men fyndet ska nu analyseras på labb.

Den 37-årige chauffören greps och fördes till arrest i Karlskrona. Han anhölls misstänkt för grov narkotikasmuggling och häktningsförhandlingar utsattes till tisdag, uppger vice chefsåklagare Ingela Klinteberg för Drugnews.
Han förnekar kännedom om narkotikan.

Vem narkotikan var avsedd för och vem som organiserat smugglingen är nu frågan.
-Förundersökningssekretess råder då utredningen är i ett kritiskt skede. Men visst är det känt sedan tidigare att det finns en hotbild för smuggling från Baltikum, säger Rodger Andersson på tullverket.

Beslaget i lördags är enligt tullverket det största som gjorts i sitt slag i Sverige. I februari 2003 stoppade tullen ett smugglingsförsök av 23 kilo amfetamin i samma hamn och förra månaden greps två kurirer i Halmstad som skuggats efter att ha kommit med färja till Karlshamn.
Ifjol uppgick tullens amfetaminbeslag i landet till 189 kilo.

• De mesta narkotikabeslagen i landet gör annars tullen i Skåne. Smugglingen via Tyskland och Öresundsbron har fortsatt även efter EU-utvidgningen österut förra våren vilket har förvånat tullen som trodde att smugglingen därefter mer skulle gå via svenska ostkusten.

Etiketter:

Annonser