Svenskt-ryskt knarkprojekt invigt

S:T PETERSBURG Utställningen “Narkotika dödar“ av fotojournalisten Maria Söderberg invigdes nyligen på Etnografiska museet i S:t Petersburg av bland andra folkhälsominister Morgan Johansson. Det var samtidigt startskott för ett brett svenskt-ryskt preventionsprojekt i nordvästra Ryssland mot det omfattande drogmissbruket.

Det är Riksförbundet narkotikafritt samhälle och ryska narkotikapolisen i Gosnarkokontroll som i ett Sida-finansierat projekt leder treårsprojektet.
Utställningen med 26 skärmar ska nu turnera runt i ett dussin städer i nordvästra Ryssland. Och på seminarier med svenska och ryska föreläsare ska ungdomar, vuxna som arbetar med skolelever, poliser och lokala frivilligrörelser få information och diskutera narkotikafrågan.

-Det är ett stort och viktigt projekt för oss. Och är frukten av samarbete sedan 1997 med ryska myndigheter i Petersburg, pilotprojekt på skolor i Kronstadt och det omfattande faktamaterialet Drugbox på ryska som vi tagit fram, säger Per Johansson från RNS som deltog vid invigningen förra fredagen.

Folkhälsominister Morgan Johansson hade i samband med invigningen – som uppmärksammades stort av rysk press – även samtal med Ludmila Kostkina, vice guvernören i Petersburg, och utlovade fortsatt samarbete med staden i sociala projekt, som narkotika, hiv- och andra hälsofrågor. Han träffade även Bertil Lindblad, chef för UNAIDS i Moskva.

Sedan Sovjets sammanbrott har narkotikaproblemen snabbt ökat i den forna unionen. Samtidigt som det sociala skyddsnätet glesnat och inkomstskillnader ökat har kriminalitet, smuggling och tillverkning av droger tilltagit. Marijuana och syntetiska droger har blivit ett allt större problem, opiumavkok har alltmer ersatts av heroin och många unga missbrukare har avlidit. Spridningen av hiv och hepatit är mycket stor bland sprutnarkomaner.

Ryssland har gått en kräftgång i kampen mot narkotikaproblemen och vacklat mellan restriktiv och liberal politik. Å ena sidan gav president Putin order om att en stor del av skattepolisen skulle överföras till narkotikabekämpning. Men samtidigt förra våren avkriminaliserades konsumtion och innehav av mindre mängder vilket försvårat polisens arbete.

-Rysslands narkotikapolitik är idag delvis präglad av handfallenhet och okunskap. Man satsar storskaligt mot grova narkotikabrott och terrorism, men har mindre insikter om narkotikans epidemiska spridning. Det finns samtidigt ett stort engagemang bland anhöriga och föreningar som är glädjande, säger Per Johansson.

• Fotnot: Utställningen “Narkotik Ubitsa“ går att ladda hem. Och Drugnews ska publicera ett utdrag ur en reportagebok av Maria Söderberg som också tagits fram för projektet.

Etiketter:

Annonser