“Vårdgaranti och knarkdomstolar för brottslingar“

STOCKHOLM Vårdgaranti och särskilda narkotikadomstolar för brottslingar med missbruksproblem. Det föreslår kriminalvårdsverkets chef Lars Nylén och regeringens narkotikasamordnare Björn Fries i ett gemensamt utspel. Behandling är effektivare än fängelse för kriminella missbrukare och fängelserna är redan överfulla.

“Det måste bli lättare att utnyttja påföljdssystemet för att nå resultat med personer vars brottslighet i väsentlig grad kan relateras till missbruk och motivera dem att bryta en destruktiv livsföring som också omfattar otrygghet i samhället, skriver de båda i artikeln i Dagens Nyheter.

Häromdagen visade en rapport från Brottsförebyggande rådet att den stora satsningen mot narkotika inom kriminalvården med 100 miljoner kronor inte ännu visat någon större framgång. En majoritet fångar har grava drogproblem. Ändå fortsätter droger att komma in bakom murarna, missbrukare motiveras inte att sluta knarka och de återfaller ofta i brott när de avtjänat straffet. Överbeläggning på anstalterna anges som en orsak till att man inte kommit längre.

Ny generaldirektören för kriminalvården Lars Nylén och narkotikasamordnaren Björn Fries är bekymrad över överbeläggningen och att missbrukarna inte får den vård de behöver.

De anser att det behövs mer resurser och att insatserna måste stärkas på flera områden:
Anstalterna måste bli drogfria, effektiva behandlingsprogram måste finnas, drogfrihet ska löna sig och den som bryter vårdplaner ska mötas av snabba reaktioner. Personalen måste mer kompetensutvecklas för att kunna genomföra vårdprogrammen och överläggningen måste bort, menar de.

Vårdgaranti bör införas för kriminella missbrukare. Skyddstillsyn och vård kan vara effektivare än fängelse för missbrukare, men idag tvingas domstolar att döma till fängelse eftersom kommuner ofta inte anser sig ha råd att betala vården.
Dessutom vill de båda debattörerna inrätta särskilda narkotikadomstolar som snabbare kan sköta mål när de misstänkte är missbrukare.

• Moderaterna håller med om att snabbare vård för narkomaner skulle lösa flera av kriminalvårdens problem. Men det är viktigare med bättre samarbete mellan polis och socialtjänst och en satsning på missbruksvården än med specialdomstolar, säger Beatrice Ask, partiets taleskvinna i justitiefrågor, i en kommentar.

Och även om kriminalvården ska ha särskilda medel för egna insatser mot narkotikaproblem, så menar hon att alla lösningar inte behöver vara så dyra. Och nämner användning av användning av besöksrum med glasrutor som exempel för att hindra införsel av narkotika.

Etiketter:

Annonser