Kampanj mot cannabis i Frankrike

PARIS Den franska regeringen har dragit igång en stor kampanj mot cannabis. Kampanjen vill avslöja myterna om hasch och marijuana och hejda det växande missbruket. Bland annat lyfts fram akuta effekter av ruset, risken för beroende, men också om faran att kombinera cannabisrökning och bilkörning.

Kampanjen bygger på personliga vittnesmål från cannabisbrukare som berättar hur cannabis till exempel påverkat skolarbetet och andra negativa konsekvenser till följd av cannabisrökning. Kampanjen inkluderar sex olika reklaminslag för tv, åtta inslag för radio och reklam i pressen.

Dessutom ska 220 rådgivningscenter upprättas runt om i landet där ungdomar kan få gratis och anonym rådgivning. Även ett speciellt hotline-nummer ska inrättas för frågor om cannabis

Motsvarande nära 100 miljoner kronor satsar franska staten i kampanjen och regeringen betecknar cannabis som ett stort folkhälsoproblem och tillbakavisar påstående om att det “säkert“ går att använda drogen.
-Enda sättet för att minska drogmissbruk är att göra ungdomar och unga vuxna medvetna om hälsoproblemen. Man måste berätta sanningen och få dom att förstå, vilket inte lyckats hittills, att regelbundet bruk av cannabis är farligt, säger hälsovårdsminister Philippe-Douste Blazy.

Användningen av cannabis har ökat kraftigt i Frankrike de senaste tio åren, speciellt bland ungdomar. En av fem 17-åringar i Frankrike missbrukar idag regelbundet cannabis. Antalet regelbundna användare av drogen i Frankrike beräknas totalt till omkring 850 000. Därmed är Frankrike ett av de länder i Europa med mest utbredning av cannabis.

• Fotnot: Läs mer om franska kampanjen och kolla in tv- och radioreklamen på
l´Institut national de prévention et d´éducation pour la santés webbplats.
http://www.inpes.sante.fr/index.asp?page=70000/cp/05/cp050202.htm
• På svenska har rådgivningsbyrån i narkotikafrågor i Lund gjort en särskild guide för den som vill bryta med cannabis.

Etiketter:

Annonser