Apoteken slarvar med receptkontroll

STOCKHOLM När Läkemedelsverket kontrollerade alla recept på det narkotikaklassade läkemedlet Concerta som expedierats vid apoteken under sex månader i fjol, visade det sig att ett hundratal läkare hade skrivit ut läkemedlet utan att ha den behörighet som krävs.

Granskningen av recepten genomfördes under perioden 25 februari till 25 augusti 2004.
Att läkemedlet expedierats visar också att apotekens kontroll inte har fungerat. I ett brev till Apoteket uppmanar Socialstyrelsen nu apoteken att förbättra kontrollen, skriver tidningen Dagens Medicin.

Apoteket hoppas i höst ha ett system som automatiskt kontrollerar om läkaren har rätt att skriva ut de läkemedel som omfattas av särskilda regler, förutom Concerta bland annat Subutex och Metadon.

Concerta är ett centralstimulerande läkemedlet för behandling av barn och vuxna med ADHD/damp och den verksamma substansen är metylfenidat, samma som i Ritalina. Rätten att skriva ut läkemedlet är begränsad till specialister i barn och ungdomspsykiatri och barn- och ungdomsneurologi med habilitering, samt läkare med särskild dispens.
Läkemedelsverket anser att det är allvarligt att apotekens kontroll inte är bättre när det gäller ett narkotikaklassat preparat.
-Att läkarna missar kan jag förstå, men apoteken borde ha bättre kontroll, säger Björn Beermann, professor på Läkemedelsverket, till Dagens Medicin.

• Socialstyrelsen och Läkemedelsverket vill nu även ha större möjligheter att kontrollera och ingripa mot överförskrivningar av kodeinhaltiga mediciner som Citodon och Treo comp, rapporterar tidningen.

Etiketter:

Annonser