Marijuana som medicin i Katalonien

BARCELONA Myndigheter i spanska regionen Katalonien har gett klartecken till att pröva marijuanan för medicinskt bruk i ett försöksprojekt som inleds i sommar. De patienter som kan få preparatet är de med diagnoser med bland annat sjukdomar som multipel skleros, aids, cancer eller kronisk smärta.

Ett 60-tal apotek och fyra sjukhus ska distribuera cannabis som läkemedel i den nordöstra regionen. Det är cannabis smärtstillande terapeutiska effekter för patienter som traditionell behandling inte fungerar för som ska studeras.
Det kan till exempel vara patienter som har problem med kräkningar i samband
med cancerbehandling eller som lider av kronisk smärta på grund av till exempel aids.

Det spanska hälsoministeriet har gett klartecken till treårsförsöket i den nordöstra regionen Katalonien som är den enda där försöket ska göras.

Det är ännu inte riktigt klart i vilken form som cannabisen ska
distribueras, men det kan till exempel bli i form av kapslar. Inte heller har ännu det läkemedelsföretag som ska tillhandahålla medicinen namngivits, enligt AP och spanska tidningar.

• Kontroversiella försök med cannabis som medicin har gjorts även i flera delstater i USA. Drogens smärtstillande effekter är fastställda, men flera kritiker menar att det finns alternativa mer effektiva läkemedel. Även ibland annat Kanada och Holland prövas cannabis som medicin.

Etiketter:

Annonser