Missbruket ökar antalet hemlösa

Bakom hemlöshet döljer sig bl a drogmissbruk, bostadsbrist och ej fungerande psykiatri. Hur underligt det än låter är kanske missbruket det som lättast går att åtgärda, skriver Kjell E Johanson, tidigare chef för Brottsförebyggande centrum, och Sven-Olov Carlsson, IOGT-NTO:s ordförande, i en krönika.

Antalet hemlösa i vårt land uppskattades för något år sedan till omkring tiotusen personer. Många tror att det nu är betydligt fler. Regeringen har därför givit Socialstyrelsen i uppdrag att företa en ny beräkning.

Folkhälsoministern Morgan Johansson pekade i en radiointervju ut tre huvudsakliga orsaker till detta sociala problem. Han nämnde det ökade missbruket, otillräckligt bostadsbyggande och en psykiatri som inte fungerar tillfredsställande. Därtill vill vi för vår del ange ytterligare en orsak.

De flesta av landets kommuner har dragit ner på socialtjänstens resurser. Det innebär svårigheter att i socialtjänstlagens anda arbeta förebyggande och uppsökande. Pengarna räcker helt enkelt inte till.

Vi har ingenting emot korrekt statistik och att man centralt känner till hur många hemlösa som idag finns i våra kommuner. Man kan dock fundera över vad som är viktigast att göra.

Huvudfrågan är nämligen inte om antalet hemlösa är 8 000 eller 10 000 eller 12 000. Däremot gäller det för varje kommun att veta inte bara antalet hemlösa utan också vilka de är. Utifrån denna kunskap måste socialtjänsten vidta konkreta åtgärder på det individuella planet.

Naturligtvis krävs det också generella och långsiktiga insatser. Statsrådet Morgan Johansson tog själv upp missbruket, bostadsbyggandet och psykiatrin. På vart och ett av dessa områden måste staten, landstingen och kommunerna gå till verket. Den tidigare riksdagsmannen Widar Andersson (s) lade för några år sedan fram ett viktigt program för att komma tillrätta med de hemlösas situation. Hans förslag måste på nytt aktualiseras.

Hur underligt det än låter är kanske missbruket det som lättast går att åtgärda. Det rör sig helt enkelt om vilken alkoholpolitik som ska dominera. Hur ska Sverige ha det med införselkvoter, alkoholskatter, reklamförbud, åldersgränser, alkolås samt antalet systembutiker och serveringstillstånd.

Det finns opinionsbildare och många andra som vill luckra upp restriktionssystemet. Att de som tjänar pengar på alkoholförsäljningen har en sådan inställning är inte så märkligt. Däremot är det allvarligt att åtskilliga beslutsfattare vänder kappan efter vinden.

I den utsträckning folk får besked om de medicinska och sociala skadorna, om de långa vårdköernas orsaker och om de höga samhällskostnaderna brukar de inte bara acceptera utan också förespråka restriktioner.

I den meningen är det en viktig uppgift för studieförbunden och de ideella folkrörelserna att bedriva social information och opinionsbildning – alltså ett aktivt folkbildningsarbete.

Fotnot: artikeln har även publicerats i Folkbladet.

Etiketter:

Annonser