Ny räkning av antalet hemlösa i Sverige

STOCKHOLM De hemlösa har blivit fler, tror regeringen som givit Socialstyrelsen i uppdrag att göra en ny kartläggning om problemet. I framtiden ska hemlöshet undersökas regelbundet.

Enligt Socialstyrelsens beräkning för sex år sedan fanns då 10 000 hemlösa i landet. Relaterade problem som drogmissbruk har ökat och nedskärningar inom missbruksvård och psykiatrin har troligen ökat antalet hemlösa.

Regeringen efterlyser därför samlad statistik över antalet hemlösa för att effektivt kunna minska problemet. Och beslutade på torsdagen att ge Socialstyrelsen att undersöka hur många de hemlösa är, inklusive uppgift om hur många barnfamiljer som saknar fast bostad.

-Under de närmaste åren kommer vi från statens sida gå ut med stora belopp när det gäller både psykiatri och missbrukarvård. Dessutom ökar bostadsbyggandet. Jag tycker därför att det finns skäl att se över vilken effekt dessa satsningar får på hemlösheten, säger folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson i en kommentar.

Hemlöshetens omfattning ska genomföras under 2005 och därefter göras regelbundet vartannat år. Socialstyrelsen har också fått mer resurser för att utveckla metoder för att komma till rätta med problem kopplade till hemlöshet. Ett arbete som ska göra i nära samarbete med bl a kommuner, frivilligorganisationer, vården och bostadsbolag. För detta har avsatts nära tio miljoner kronor för 2005 och satsningen ska fortsätta även 2006-2007.

Etiketter:

Annonser