Många greps i razzior mot italiensk maffia

PALERMO/KÖPENHAMN Italiensk polis grep i tisdags 46 misstänkta maffiamedlemmar vid omfattande razzior på Sicilien. Och i danska Fredrikshavn greps en internationellt efterlyst maffialedare.

Efter tre års utredning greps många misstänkta maffiamedlemmar på Sicilien i en samordnad aktion med uppåt ett tusen poliser. De 46 gripna anklagas för bl a mord, utpressning och narkotikahandel och hjälpt till att skydda organisationen Cosa Nostras ledare Bernardo Provenzano som i fyra decennier gäckat italienska rättsapparaten.

De gripna misstänks ha utgjort viktiga delar av Provenzanos nätverk för att kontrollera och sköta kommunikationerna inom maffiaorganisationen, rapporterar TT och Reuters.

Den 50-årige italienare som på tisdagskvällen greps i Danmark är efterlyst i Italien misstänkt för mordförsök, bilbombsattentat, storskalig narkotikahandel och vapenbrott. Mannen är från Rom och kunde gripas vid en insats mot lokaler i Fredrikshavn efter samarbete mellan dansk och italiensk polis. Han ska nu förhöras i Köpenhamn innan frågan om utlämning kan avgöras.
Gripandena i Italien och Danmark var inte relaterade till varandra, enligt dansk polis.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2023 så fanns det 59 utsatta områden, varav 17 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken. Nyrekrytering av barn och unga har ökat.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Etiketter:

Annonser