WHO: alkohol ett stort hot

GENÈVE WHO ska inleda en studie om hur de växande alkoholproblemen i världen ska kunna förebyggas. Alkohol har nått en “alarmerande omfattning“ och är ett av de största globala hoten, anser Världshälsoorganisationen. Alkohol kostar årligen cirka 1,8 miljoner människor livet.

Rapporten ska vara klar inom två år och ska enligt beslutet inbegripa samtal med alkoholindustrin. Beslutet togs den 20 januari på förslag från bland andra EU när WHO:s styrelse behandlade en rapport om folkhälsoproblem orsakade av alkohol, skriver Reuters.

I rapporten slår WHO fast att folkhälsoproblem som har samband med alkohol har nått en “alarmerande omfattning“ och att alkohol har blivit ett av de största globala hoten mot god hälsa. Användningen av alkohol orsakar ungefär 1,8 miljoner dödsfall varje år.

I rapporten konstaterar WHO att alkohol har samband med en rad högriskbeteenden, till exempel osäker sex och användning av andra droger.
WHO konstaterar också att de mest effektiva insatserna mot alkoholproblemen är minimiålder för alkoholinköp, statligt detaljhandelsmonopol och begränsningar i försäljningsställenas öppethållande.

Den mest kostnadseffektiva metoden för länder med hög eller måttlig alkoholkonsumtion är befolkningsinriktade insatser, som höga skatter.

• Samhällets totalkostnader för alkohol i Sverige och övriga Europa har forskningsenheten SoRad på Stockholms universitet nyligen fått i uppdrag att tillsammans med WHO försöka beräkna.

• Fotnot: WHO:s rapport om folkhälsoproblem orsakade av alkohol och ett rättelseblad (pdf-filer).

Etiketter:

Annonser