Försök med heroin till danska missbrukare?

KÖPENHAMN Företrädare för Köpenhamns kommun vill inleda ett statsfinansierat försök med heroinutdelning till grava missbrukare. Detta sedan en dansk expertpanel som tidigare avrått från dylika kontroversiella försök nu bytt ståndpunkt efter studier av ett holländskt distributionsprogram som uppges visa goda resultat.

-Det råder inget tvivel om att det gett positiva resultat i Holland. Ett försök med läkarordinerat heroin kan i varje fall inte längre avvisas på grund av bristande effekt, säger Peter Ege, socialläkare i Köpenhamn, till tidningen Politiken.

Tidigare var han helt emot heroinutdelning som del i behandling av grava opiatmissbrukare. Och hans byte av åsikt kan få betydelse, expertgruppens tidigare negativa inställning var ett tungt skäl till varför folketinget avvisade ett liknande förslag för två år sedan.

Det är efter att tagit del av en utvärdering av holländska heroinutdelningsprogrammet, som nu har permanentats, som nu fyra av de sju experterna i gruppen ställer sig positiva till ett danskt experiment.
De tre övriga är Karin Holland, socialdirektör i Horsens kommun, Preben Brandt, ordförande i Rådet for Socialt Udsatte, och Annette Leigaard, administrativ direktör i Karlebo kommun.

I holländska försöket deltog 174 missbrukare som under ett år dagligen besökte hälsocentraler där de fick och intog heroin eller syntetiska ersättningsmedlet metadon under observation. Över hälften av dem som fick heroin upplevde allmänt bättre livskvalité i jämförelse med bara var tredje som behandlades med metadon.

Bland annat minskade kriminaliteten med 75 procent bland de förra jämfört med 25 procent bland dem som fick metadon. Holländska försöket ledde – enligt senare uppföljningar – inte bara till vinster för den enskilde missbrukaren, utan också för hela samhället. Bland annat minskade kostnader för minskad kriminalitet och vårdkostnader på 95 000 danska kronor årligen per deltagare jämfört med metadonbehandling.
Numer betecknas heroinutdelning till missbrukare som medicinsk behandling i Holland.
Även i Tyskland pågår försök som nu håller på att summeras.

Kritiker till legalförskrivning anser bl a att staten ger fel signaler och uppträder som langare och försöker sopa undan ett problem, utan att försöka lösa det. Heroinmissbrukaren fortsätter ju med sin problemdrog, om än legalt.
Den enda i expertgruppen som fortfarande är emot försök med heroinutdelning är pensionerade läkaren Kirsten Kronborg. Hon tillstår de goda resultaten i holländska studien, men vill inte bryta en etisk princip om att preparatet är farligt.
-Mitt problem är den dubbelmoral som finns i det. Det kan inte nytta något att 100 narkomaner får det en smula bättre , medans hela narkotikaproblement eskalerar och sänder ut budskapet om att heroinet ligger därute och väntar, bara du håller ut länge nog, säger hon till Politiken.

Polisen vill undvika att ta ställning till ett eventuellt försök, men:
-Det är medicinska- och läkarargument som ska vara bärande, säger Mogens Kjaergaard Möller hos Köpenhamnspolisen till Politiken. Om försöket i Holland visar att heroin är bättre än metadon som behandling så bör det ingå i övervägandena om ett försök.

• Redan finns beräkningar framtagna över hur ett försök med heroinutdelning skulle kunna se ut i Danmark. Det skulle pågå minst tre år, omfatta cirka 150 missbrukare som skulle få drogen på ett eller två center med en bemanning av ett 20-tal sköterskor, socialrådgivare och socialpedgoger, samt forskare till en kostnad av cirka 20 miljoner kronor.

Familje- och arbetsmarknadsborgmästaren Bo Asmus Kjeldgaard (SF) i Köpenhamn sade i helgen att fördelarna är så stora och att Danmark nu bör följa efter Holland och Tyskland. Han anser att Köpenhamn – där missbruksproblemen är störst – bör börja, men att danska staten ska betala försöket.

Bland de politiska partierna är Venstre, de Konservative och Danske Folkeparti klart emot ett sådant försök. Socialdemokraterna, Det radikala Venstre och Enhedslisten är mer splittrade och försiktigt positiva, medan SF – som tidigare flera gånger väckt förslaget – är öppet för.
-Det är positivt att expertgruppens nu har backat. Försöket i Holland är klart vetenskapligt utfört, och det kan därför inte längre råda tvivel om att det innebär generellt bättre hälsotillstånd för den gruppen människor, säger Villy Søvndal, SF:s talesman i sociala frågor.

Ett eventuellt nytt förslag väntas – enligt Politiken – stödjas av flera danska fackliga organisationer som Lægeforeningen, Socialpædagogernes Landsforbund og Dansk Socialrådgiverforening.

Etiketter:

Annonser