Rekordmånga i svenska fängelser

NORRKÖPING Det senast årets larm om överbeläggningar inom svensk kriminalvård är befogade. Aldrig förr har så många suttit i svenska fängelser. Och aldrig förr har så många av fångarna varit narkomaner, hela 60 procent.

-Samhället har inte resurser att ge tillräcklig vård därute. Istället fyller vi våra fängelser till bristningsgränsen med missbrukare, säger Lars Krantz, forskningsledare vid Kriminalvårdsstyrelsen, till Sydsvenska Dagbladet.

Enligt Kriminalvården satt dagen före julafton totalt 6 658 personer bakom galler i Sverige. Av dessa sitter 4 722 i fängelse och 1 936 häktade misstänkta för brott. Till det tillkommer 350 personer som avtjänar sina straff i hemmet med elektronisk fotboja. Detta är ett par tusen fler än i slutet av 1990-talet och siffran är den högsta i modern tid.

Drogsituationen har också blivit värre bland Sveriges intagna. Hela 60 procent av dem som tas emot på fängelserna är narkotikamissbrukare. I slutet av 1990-talet var siffran 40 procent. Missbruket är nu mer utbrett bland kvinnliga än manliga fångar. 34 procent av Sveriges intagna är dömda för ett eller flera narkotikabrott.

Situationen på anstalterna försvåras av att det bara finns 1 400 platser för missbrukare på Sveriges fängelser.
-Vi har dubbelt så många narkomaner som behandlingsplatser på fängelserna, säger Lars Krantz.

De senaste tre åren har Kriminalvården inrättat 1 500 nya fängelseplatser och utbyggnaden av antalet fängelseplatser fortsätter. Bland annat öppnas nästa år två nya anstalter, en i Västervik och en i Mariestad.

Trots ansträngningarna blir trängseln på fängelserna bara värre och klimatet inne på anstalterna allt hårdare. Enligt en rapport från Kriminalvården blir våld, hot och raseriutbrott bland fångar allt vanligare.

Efter sommarens omskrivna fritagningar fick Kriminalvårdens chef Lena Häll Eriksson gå. Hon ersattes av Lars Nyhlén, tidigare chef för rikskriminalen. Nyhlén har startat ett omfattande arbete för att förbättra säkerheten på Sveriges anstalter.

För att förhindra att knark smugglas in på anstalterna utförs varje år cirka 100 000 visitationer av celler. Ungefär lika många urinprov lämnas. För att underlätta arbetet har flera nya narkotikahundar köpts in.

Etiketter:

Annonser