Goddag yxskaft om promillegräns i EU

STRASBOURG Finns diskussioner om sänkt övre promillegräns och att införa alkolås i EU? Det frågade svenska parlamentarikern Ewa Hedkvist (s) ministerrådet. “Svaret var lite goddag yxskaft“, säger hon i en kommentar till Drugnews.

I EU-parlamentet förra onsdagen hoppades Ewa Hedkvist Petersen få svar på sin fråga till ministerrådet om vilka länder som hittills infört en övre promillegräns på 0,2 promille för yrkesförare. I sin fråga hänvisade Hedkvist Petersen till en rekommendation från ministerrådet från 2001.

Men ministerrådets representant Atzo Nicolaï kunde inte svara på hur många länder som har infört en 0,2-promillegräns. Han påpekade också i sitt svar att rådets rekommendation inte specifikt rekommenderar högst 0,2 promille för yrkesförare.

Däremot försäkrade Nicolaï att ministerrådet var starkt engagerade i att förbättra trafiksäkerheten och att rådet enats om att man i arbetet med att öka trafiksäkerheten ska prioritera riskbeteenden hos förarna, som att köra med alkohol i kroppen.

I övrigt hänvisade Nicolaï till att det är EU-kommissionen som ska utvärdera och komma med förslag när det gäller trafiknykterheten.
-Det är ofta så med trafiksäkerhetsfrågor att det hamnar mellan rådet och kommissionen, säger Ewa Hedkvist Petersen.

Hon frågade också om det i rådet förts någon diskussion om möjligheten att införa alkolås. Inte heller den frågan fick hon inget svar på.
Eftersom ministerrådet i sitt svar hänvisade till kommissionen räknar Ewa Hedkvist Petersen nu med att gå vidare och ta upp frågan med kommissionen.
-Trafiknykterhet är en viktig folkhälsofråga, med sänkta gränser minskar också alkoholkonsumtionen, säger Ewa Hedkvist Petersen till Drugnews.

Etiketter:

Annonser