Fortsatt snusförbud i övriga EU

STOCKHOLM/LUXEMBURG Säljförbudet för snus blir kvar i övriga EU. Det slår EU-domstolen fast med motivering att det ska skydda invånarnas hälsa. Det väntade beslutet är en besvikelse för Swedish Match som uppger att domen innebär att affärsmöjligheter uppskjutes.

EU-domstolen följde generaladvokatens förhandsbesked och ger kalla handen till att upphäva förbudet att sälja våtsnus inom övriga EU. Men beslutet hotar inte det undantag som Sverige fick i samband med EU-inträdet.

EU-domstolen hävdar att snusförbudet är en rimlig åtgärd att värna folkhälsan. Särskilt för ungdomar som skulle kunna bli nikotinberoende om snus fick säljas fritt.

-Det är som att förbjuda lättöl i kampen mot alkoholismen, säger Bo Aulin, chefsjurist på Swedish Match, till TT.
Tobaksföretaget hävdar dels att snus är mindre farligt än cigaretter och hjälpt många att lyckas sluta röka. Dels att snus diskrimineras inom EU gentemot andra tobaksprodukter såsom tuggtobak och nässnus som båda tillåts att säljas inom unionen.
För det senare resonemanget har Swedish Match haft svenska regeringens stöd i processen. Den kom tillstånd sedan tyska och brittiska domstolar initierat en översyn om snusförbudet var förenligt med unionens regler och bad om EU-domstolens vägledning.

Sedan avslaget nu kommit så förblir nya marknader stängda för Swedish Match inom EU. Företaget hade särskilt hoppats på Danmark, Finland och Tyskland. Domen innebär nu att dessa affärsmöjligheter måste skjutas på framtiden, enligt Bo Aulin.

När nu den legala processen nått vägs ände, så hoppas han på en politisk process inom EU kan lyfta förbudet. Och där hoppas Swedish Match att svenska regeringen fortsätter att spela en aktiv roll, enligt ett pressmeddelande från företaget.

• I Sverige har antalet snusare ökat under senare år och idag snusar ungefär en miljon svenskar. Det råder stora åsiktsskillnader om snusets hälsorisker. Den tidigare cancervarningen togs bort för några år sedan, men vissa forskare menar att sambandet finns.

Etiketter:

Annonser