Svartsprit på flera Malmökrogar

MALMÖ Femton av sexton undersökta krogar i Malmö misstänks sälja illegal sprit. Något som är en svår konkurrent för seriösa krögare. Enda lösningen är att sänka alkoholskatten, anser Mats Hulth, vd för Sveriges Hotell- och restaurangföretagare.

-Vi har misstänkt att det förekommer mycket svartspritförsäljning. Det beror ju på de enorma skillnaderna mellan Danmark och Sverige. De stora skillnaderna är inte acceptabla, så vi välkomnar myndigheternas kontroller och att de vidtar åtgärder, säger Hulth till Sveriges Radio Malmö.

Men han anser att i grunden är försäljning av svartsprit resultat av svensk alkoholpolitik. Vissa lockas köpa illegal alkohol till ett lägre pris och sedan sälja den utan att betala skatt. Något som slår hårt mot seriösa krögare, anser Hulth.

Polisens, tullens och skattemyndighetens undersökning av Malmökrogarna har varit slumpmässiga. Hittills har fem av de 15 misstänkta förlorat sina alkoholtillstånd och polisen och kommunen ska utreda misstankar mot de övriga om försäljning av svartsprit vilket är brott mot alkohollagen.
Flera restaurangägare som mist tillståndet hävdar att de är oskyldiga och ska överklaga beslutet om indragning.

Marie Pauly vid stadens tillståndsenhet anser att resultatet visar att kontrollerna av krogar behövs. Men hon tycker det är för tidigt att gissa hur stort problemet är. Totalt finns det 330 serveringsställen med alkoholtillstånd i staden.

Etiketter:

Annonser