Asiens städer går ihop mot narkotika

MELAKA Ökade narkotikaproblem har fått flera asiatiska städer att gå tillsammans. Nyligen bildade borgmästare från 14 länder i Asien drogrestriktiva organisationen Asian Cities Against Drugs, ASCAD, vid en konferens i Malaysia. En motsvarighet till europeiska ECAD.

Det var staden Melakas borgmästare, Zaini Bin, som tagit initiativ till och stod som värd för femdagarskonferensen i oktober. Omkring 250 delegater från 14 länder i sydasien valde interimstyrelse för ASCAD och antog enhälligt den s.k. Melaka-resolutionen. Den slår bl a fast att man stöder FN:s narkotikakonventioner, inte ser legalisering som en väg att gå och har målet ett narkotikafritt Asien.

Drogproblemen har ökat i det folkrika Asien. Flera deltagare menade att den gamla uppdelningen i odlings-, transit- och konsumtionsländer inte längre stämmer. Många tidigare produktionsländer har fått egna missbruksproblem, exempelvis Pakistan och Thailand. Heroin- och metamfetamin har ökat i flera länder, och förskrivning av opiatersättaren Subutex sker utan kontroll i exempelvis Malaysia.
Mötesdeltagarna – kommunfolk, vårdpersonal, aktiva i frivilligrörelser – fick även möjlighet att besöka ett stort behandlingshem med 550 platser i Malaysia.

ECAD, Europas städer mot narkotika, (samlar idag över 230 medlemsstäder med bas i Stockholm), har varit en förebild inför bildandet av ASCAD.
-Strukturen med nätverk av städer som samarbetar – enade om en grundval, medlemsavgifter och ett högkvarter – är smidig. Man slipper utrikespolitik och byråkrati som lätt kommer in på nationsnivå, säger Tomas Hallberg, direktör på ECAD, som var inbjuden gäst på konferensen i Melaka.

Han hoppas att även andra världsdelar kan bilda liknande drogrestriktiva nätverk, Afrika är på gång.
-Att kunna samla världens städer mot narkotika till en global konferens vore något att se fram emot, säger han till Drugnews.

• Melaka-resolutionen antogs av delegater som representerade städer i Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, Burundi, Filippinerna, Indien, Indonesien, Malaysia, Pakistan, Sri Lanka, Singapore, Sydkorea, Thailand och Vietnam. Konferensen i “Melaka Historic City“ sponsrades av bl a “Colombo Plan Drug Advisory Program“. Nästa års borgmästarkonferens i ASCAD ska hållas i Porto Princess i Filippinerna.

Etiketter:

Annonser