Världsaidsdagen – svenskt hivvaccin testas

STOCKHOLM Svenska forskare ska pröva ett hiv-vaccin som om det fungerar kan börja användas i Tanzania redan nästa år. Omkring 40 miljoner människor i världen lever idag med hiv, minst 20 miljoner har dött i aids och 4,9 miljoner nysmittades ifjol.

Nyheten om ett möjligt hiv-vaccin släpptes i samband med Världsaidsdagen på onsdagen.
“Om de svenska forskarna lyckas framställa ett effektivt vaccin mot hiv, har de utfört den största gärningen för mänskligheten som går att göra just nu“, skriver vetenskapsreporter Karin Bojs i Dagens Nyheter.

Det är forskare på Karolinska institutet i Solna och Södersjukhuset i Stockholm som fått klartecken att testa vaccinet på fyrtio friska frivilliga svenskar. Det har utformats för de slags hivvirus som hittills smittat 25 miljoner afrikaner. Slår testet väl ut i en första fas så ska 60 tanzanier vaccineras nästa år.

Det är svårt att hitta fungerande vaccin eftersom hivvirus hela tiden förändrar sig, dess arvsmassa består inte av DNA utan av molekylen RNA.

• Nära hälften är kvinnor av de idag 40 miljoner hivsmittade i världen. Mest drabbade område idag av hiv är Afrika söder om Saharaöknen. I östra Europa är dock ökningstakten störst, särskilt i Ukraina och Ryssland. I Ukraina finns idag över 68 000 hiv-fall, jämfört med 168 registrerade fall för ett decennium sedan. Bara 500 får ordentliga mediciner, skriver DN. Riskgrupperna har särskilt varit prostituerade och sprutnarkomaner, men nu vidgas epidemin – ungefär var tredje smittas nu i heterosexuella förbindelser.

I Ryssland beräknas antalet hivsmittade vara omkring 860 000 personer. Många är narkomaner och prostituerade, i Sankt Petersburg tros över hälften av de prostituerade ha hiv. Och i ryska fängelser är 2-4 procent av fångarna hivsmittade och där härjar även olika slags tuberkoloser.
I befolkningstäta Kina ökade hivepidemin med cirka 50 procent förra året.

• Onsdag eftermiddag tänds ett tusen ljus till minnet av de som avlidit i aids i Sverige. I Kungsträdgården talar statsrådet Mona Sahlin bl a om att kvinnors underordning ökar deras utsatthet att bli smittade och att bekämpa hivspridningen, men inte stigmatisera de smittade. Sammankomsten arrangeras av bl a Riksförbundet för hivpositiva, RFHP.

Etiketter:

Annonser