Avtal för stärkt missbruksvård utreds

STOCKHOLM Regeringen har utsett generaldirektör Kerstin Wigzell till att utreda hur en överenskommelse mellan staten och kommunsektorn för missbrukarvården ska se ut. Samtidigt som grava drogmissbrukare blivit allt fler har vården för dem skurits ner med en femtedel på tio år.

Regeringen beräknar att antalet tunga narkotikamissbrukare ökat från 19 000 personer i början av 1990-talet till omkring 29 000 idag.
I budgetpropositionen är regeringen nu beredd att satsa 100 miljoner kronor om året i tre år till tvångsvården av missbrukare, den s.k. LVM-vården (lagen om vård av missbrukare). Dessutom vill man försöka bryta den negativa utvecklingen med ett riktat statsbidrag på totalt 400 miljoner för att stärka vårdkedjan för den frivilliga vården.

Kerstin Wigzells om varit generaldirektör på Socialstyrelsen har nu utsetts att reda ut kommunernas skyldigheter för att ta del av pengarna och föreslå en modell för fördelningen. Uppdraget ska senast redovisas 1 oktober 2005.

• Vårdgaranti, förstärkt missbrukarvård med rätt till behandlingsplan, vård och sedan eftervård är något som folkhälsominister Morgan Johansson utlovat. Senast i ett tal hos Stadsmissionen i Malmö.

-Morgan Johanssons initiativ är mycket lovvärt. För att få största möjliga effekt för människorna borde Johansson dessutom se till att de utlovade satsningarna på psykiatrin och mot hemlösheten samordnas med vårdgarantin, skriver Widar Andersson, tidigare ordförande i hemlöshetskommittén, i en ledarkommentar i Folkbladet.

Etiketter:

Annonser