EU-rapport: heroin minskar, cannabis ökar

LISSABON/STOCKHOLM Antalet som dör av narkotika, hiv-smittas eller börjar missbruka heroin tenderar minska i EU, men fler söker hjälp för cannabisproblem, enligt en ny rapport av unionens drogobservatorium, ECNN. I Sverige använder jämförelsevis färre ungdomar droger, men de narkotikarelaterade dödsfallen är oacceptabelt många, anser regeringens narkotikasamordnare Björn Fries.

Bilden av narkotikautvecklingen i de 25 EU-länderna samt Norge som ingår i årsrapporten är ganska splittrad, men över lag ändå försiktigt positiv.
Det kan delvis förklaras av att injektionsmissbruket minskat i några länder och att missbrukarvården förbättrats i större delen av Europa. Den domineras dock i många länder mest av okontrollerad substitututdelning, såsom metadon och subutex, och sprututbyten. Kontroversiella sprutrum, där missbrukare kan inta narkotika under övervakning av vårdpersonal, finns i 39 städer i Holland, Tyskland och Spanien.

Men den positiva trenden kan bli kortvarig. Cannabis, kokain och ecstasy verkar öka och det finns en påtaglig oro för potentiella narkotikaepidemier, särskilt i några av de nya medlemsländerna i Östeuropa, enligt Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk. Även rapporter om ökad handel med den livsfarliga syntetiska opiaten fentanyl, många gånger starkare än heroin, oroar centret. Flera beslag har gjorts i Sverige.

Cannabis är den vanligast illegala drogen och var femte vuxen i EU har prövat den minst en gång. Bland unga vuxna mellan 15-34 år har mellan 3 och 12 procent använt cannabis senaste månaden, undantaget är Sverige med två procent. Högsta talen rapporteras från Tjeckien, Spanien, Irland och Storbritannien.
-Sverige ligger lågt och visar även ett trendbrott nedåt sedan 2001 för drogvanor bland skolelever i nian. Vår restriktiva hållning är nog en förklaring, säger till Drugnews Bengt Andersson på Folkhälsoinstitutet, som är nationell rapportör till ECNN.

Regelbunden användning av cannabis (hasch och marijuana) är ett växande problem i unionen – uppåt tre miljoner européer röker dagligen drogen – som lett till att allt fler söker hjälp. Senare tids forskning visar att drogen orsakar fler skador än tidigare känt, bland annat påverkas koncentration, inlärning och psykisk hälsa.
På svenskt initiativ antogs nyligen en cannabisresolution där medlemsländerna kom överens om att bl a varna särskilt ungdomar och de som kommer i kontakt med unga för riskerna med drogen. Ett politiskt genombrott, enligt narkotikasamordnaren Björn Fries.

Cirka 8 300 dödsfall bland narkomaner i Europa rapporteras för år 2001 av ECNN, men det är en siffra i underkant. Endast förgiftningsdödsfall ingår, dvs. överdoser. Sverige redovisade 162 dödsfall, men medräknas även fall där narkotika varit underliggande orsak, så var dödsfallen i Sverige det året totalt 403, enligt Socialstyrelsens beräkningar.
Dödsfallen har ökat senaste decenniet i Sverige, samtidigt som missbrukarvården skurits ner, vilket särskilt drabbat de grava missbrukarna. Sverige hade även en liten ökning, 29 fall, av nya hiv-smittade missbrukare år 2002. Estland och Lettland har bland de snabbast växande hiv-epidemierna i världen.

-Sammantaget visar ECNN:s årsrapport att vi i Sverige har en ganska gynnsam situation när det gäller unga och missbruk. När det gäller människor med allvarligt – ibland livshotande – missbruk lever vi inte upp till våra ambitioner. Vi kan inte acceptera att dödsfallen ökat dramatiskt och att fler människor smittas av hiv idag än under nittiotalet. Därför måste missbrukarvården bli mer tillgänglig och effektivare, säger Björn Fries i en kommentar.

Fotnot: Lissabonbaserade ECNN:s årsrapport omfattar de 25 EU-länderna, samt Norge.

Etiketter:

Annonser