“Nollgräns för alkohol i trafiken“

STOCKHOLM Nolltolerans mot rattfylleri genom att sänka dagens 0,2 till 0,0 alkoholpromille. Det kräver Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö som oroas över svenskarnas ökade alkoholkonsumtion.

Vägverkets generaldirektör pekar på att förra året ökade antalet alkoholrelaterade dödsolyckor i landet med cirka fem procent och att det troligen hänger ihop med det ökade drickandet.
–Vi vet av erfarenhet och genom forskning att dricker man mer alkohol så leder det på kort och lång sikt till fler rattfyllerister och då är en viktig signal till samhället att alkohol inte hör hemma i trafiken. Därför skulle en sänkning av promillegränsen till noll vara en väldigt bra och viktig signal, säger Ingemar Skogö till Ekot.

Då skulle förare inte kunna ta en enda öl innan de sätter sig bakom ratten. Och därmed slippa diskussioner som ofta uppstår om man klarar gränsen till rattfylleri.

Dagens svenska gräns på 0,2 promille alkohol i blodet är redan en av de lägsta i Europa, men det finns länder som har noll, exempelvis Kroatien. Problem med att lättöl och punchpraliner kan ge utslag kräver dock en viss tolerans, men Ingemar Skogö anser att det går att lösa med dagens moderna teknik.

Och det finns stöd hos allmänhetenför en skärpning, menar Skogö och hänvisar till en enkät som Vägverket gjorde ifjol då 58 procent av de tillfrågade svarade att de vill ha nolltolerans.

Varje dag sker omkring 15 000 körningar med påverkade personer bakom ratten. För att minska antalet så vill Skogö även att polisen ska göra fler nykterhetskontroller längs vägarna.

Etiketter:

Annonser