Portugal väntas fimpa nästa år

LISSABON Portugal väntas bli nästa i raden av länder som förbjuder rökning på offentliga inomhusplatser. Antas förslaget av regeringen kan det bli rökförbud inom sex månader.

Förbudet föreslås gälla på diskotek, krogar, barer, arbetsplatser, bussar och ålderdomshem. Men undantag kan göras på speciella platser med utbyggt ventilationssystem, bland annat på kontor. Det är fortfarande lite oklart om restauranger ska få möjligt att inrätta rökrum, rapporterar Portugal National Weekend News.

Förslaget presenterades förra veckan av hälsominister Luis Filipe Pereira i samband med Tobaksfria dagen, och är avsett att “skydda icke-rökares hälsa mot att ovilligt utsättas för passiv rökning“.
Idag råder redan rökförbud på sjukhus, skolor, idrottsanläggningar, teatrar och i tunnelbana i Portugal.

Även möjligheter för tobakstillverkare att sponsra olika kampanjer ska begränsas i Portugal, enligt förslaget. Och tobaksskatten ska höjas med 8,8 procent.

Ungefär var femte portugis över 15 år röker, vilket är en av de lägre siffrorna i EU. Men hela 12 procent av gravida kvinnor röker, enligt en studie som nyligen presenterades. Den borgerliga center-högerregeringen har planer för flera åtgärder mot rökning och alkoholkonsumtion som anses orsaka många hälsoproblem och höga vårdkostnader, enligt AFP.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över åtta miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.
/Drugnews

Läs mer

Etiketter:

Annonser