Stadprojektet blir regulärt efter 10 år

STOCKHOLM STAD-projektet som i tio år utvecklat metoder för att förebygga drogproblem avslutas vid årsskiftet och blir en permanent sektion inom Beroendecentrum Stockholm. I två dagar har detta firats med konferens och “workshop“.

Det var 1995 som “Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem“, STAD-projektet, startade. Projektet har under åren lyckats leverera resultat och överleva olika politiska regeringar i Stadshuset. Bland annat har våldet i centrala huvudstaden minskat.

Vid en konferens i tisdags med ett hundratal deltagare summerade projektets chef Sven Andréasson det senaste decenniet. Bland annat om samarbete mellan poliser och butiker för att stävja langning av folköl till ungdomar, om insatser för att minska bråk och droger på krogar och restauranger.
Och utvecklingen av familjeprogrammet Steg-för-steg, som nu används i 34 kommuner i Sverige och Norge.

-Stadprojektet har fungerat som testbänk för nya metoder inom alkohol-, tobaks-, och narkotikaprevention. Och lyckats ganska bra med det, säger Jörgen Larsson, en av projektledarna, till Drugnews.

Familjeprogrammet har utvecklats från det amerikanska Strengthening Families Program som forskaren Virginia Molgaard från Iowa State University berättade om vid konferensen. Avsikten är bl a att genom att stärka familjerelationer skydda barnen från att hamna i framtida missbruk.
En av världens främsta preventionsforskare, Harold Holder, berättade om andra olika mer och mindre framgångsrika projekt. Särskilt lyckade har de varit som mobiliserat lokalsamhället.

Vid en avrundande debatt om hur lärdomar från preventionsforskningen kan omsättas i praktiken deltog bland andra folkhälsominister Morgan Johansson, socialborgarrådet Margaretha Olofsson och Gunnar Ågren, generaldirektör på Folkhälsoinstitutet. Johansson visade bland annat stort intresse för Stadprojektets familjeprogram och vill att fler ska använda det.

På onsdagen fick deltagarna delta i en experimentverkstad om familjeprogram som kan minska ungdomars alkoholdrickande.

Etiketter:

Annonser