Stora knarkbeslag i Skåne

HELSINGBORG/MALMÖ Skånetullen har senaste tiden gjort flera stora narkotikabeslag. I onsdags hittade de 25 kilo hasch gömt i ett specialutrymme i en personbil som rullade av färjan i Helsingborg. Förra helgen togs totalt nära 37 kilo amfetamin.

I lördags hittade tullen fyra kilo amfetamin vid betalkontrollen på Öresundsbron i en personbil. En man och en kvinna i 20-årsåldern med polskt medborgarskap greps. Dagen efter gjorde tullkollegor i Helsingborgs färjeläge två större beslag av amfetamin. Dels ett på 20 kilo, dels ett på 12,8 kilo, båda narkotikapartierna hittades i personbilar och var väl gömda.
En drygt 60-årig svensk man har häktats efter det ena beslaget, en polsk kvinna har häktats efter det andra, båda misstänkta för grov narkotikasmuggling.

På onsdagseftermiddagen var det dags igen för ett större beslag, denna gång greps en 48-årig svensk som kommit med färjan från Helsingör. I hans personbil i ett specialutrymme hittade tullen 25 kilo cannabis. Mannen har anhållits.

-Vi har haft ovanligt många stora beslag den senaste tiden, av alla slag dessutom – hasch, amfetamin, heroin, opium kokain, säger Ursula Månsson, informatör hos tullen, till Drugnews.

Vid fem större beslag av cannabis (hasch och marijuana) sedan augusti har tullen vid Öresundsbron och i Helsingborg tagit sammanlagt 190 kilo. Däremot har de mindre beslagen minskat av cannabis under året.

Hon menar att det kan bero på flera faktorer – högre smugglingstryck, men också att tullen är mer rörlig och mer inriktade efter en omorganisation mot storskalig narkotikasmuggling.

Danska polisrazzior och rivningar av bodar för att strypa narkotikahandeln i fristaden Christiania kan ha minskat den s.k. myrtrafiken, exempelvis ungdomar som åker till Köpenhamn för att köpa narkotika för eget och vänners bruk. Men också ett regleringsbrev från regeringen till tullverket om att prioritera organiserad narkotikasmuggling och öka mängden beslagtagen narkotika gör att tullen styrt om sin kontroll.

Etiketter:

Annonser