Rattfulla yrkesförare greps vid färja

TRELLEBORG Fem berusade chaufförer avslöjades i måndags kväll när de körde av Tysklandsfärjan i Trelleborg. En av dem har anhållits misstänkt för grovt rattfylleri. Den fulla lastbilsförare som nyligen orsakade fem personers död var alltså ingen engångsföreteelse.

Fyra yrkesförarna, två tyskar och två polacker, fick lämna ifrån sig körkorten efter polisen kontroll på måndagskvällen. En av dem hade en alkoholhalt på 1,24 promille och har anhållits. En femte chaufför var på gränsen till rattfylleri och får behålla förarbeviset. Samtliga riskerar att åtalas.

Polisen har skärpt nykterhetskontrollen i hamnarna sedan en kraftigt berusad ungersk lastbilsförare orsakade fem personers död för två veckor sedan på väg E65 öster om Malmö.

Nästan varje dag upptäcks påverkade förare som kommer med färja till Sverige. Men det är ovanligt med så många som fem vid samma tillfälle. Polisen tror att risken är stor att fler rattfulla chaufförer kom med färjan. Vid positivt utslag hos en förare upphör kontroll av övriga resenärer under en stund.

-Tyvärr behövs skärpta kontroller. Det är obegripligt att yrkesförare inte tar reda på vilka regler som gäller här i landet, säger Alf Arne Torkelsson, kommissarie vid Skånepolisen till SR P1Morgon.

Hos flera rederier ingår mat och alkoholhaltiga drycker i yrkesförares biljetter vid överfarten till Sverige. Efter dödsolyckan nyligen så har några rederier ändrat de reglerna.

Etiketter:

Annonser