Stopplag för dödsdroger tar tid

BORÅS/GÖTEBORG Efter fler dödsfall i Västsverige bland ungdomar och nya beslag förbereder regeringen en stopplag för substanserna GBL och butandiol (BD) som i kroppen omvandlas till narkotikaklassade drogen GHB. Men det tar tid och polisen kan tvingas lämna tillbaka gjorda beslag.

Frustrationen är stor bland annat i Borås och Göteborg där polisen beslagtagits tiotals liter av vätskorna beslagtagits. Hittills i år har fyra personer avlidit och ett 30-tal fått uppsöka sjukhus efter att ha använt russubstanserna. Nu kan polisen tvingas återlämna dem eftersom de inte är förbjudna.

Sömnmedlet GHB narkotikaklassades och förbjöds år 2000 efter missbruksepidemier och flera dödsfall i Sverige. Men vätskorna GBL och BD som används inom bland annat platsindustrin började istället användas som rusmedel, de omvandlas i kroppen till GHB och ger samma ruseffekter.

Lokala politiker och riksdagsledamöter i Västsverige har under hösten krävt att regeringen ska agera och klassa GBL och BD. En möjlighet som diskuterats är att lista dem som hälsofarliga varor.

-Problemet är att de används i tonvis som nyttoprodukter på flera företag och att möjlighet till dispens för att handla och förvara dem måste finnas, säger till Drugnews Bertil Pettersson på Folkhälsoinstitutet som bereder hälsofarliga varor.

Nu håller dock Socialdepartementet på att förbereda en lag som ska förbjuda försäljning och innehav att använda GBL och butandiol som rusmedel. Förmodligen genom att klassa dem som hälsofarliga varor, vilket dock inte ger lika stränga straff mot lagöverträdare som om de narkotikaklassades. Förslaget läggs i december till riksdagen, men hinner troligen inte träda i kraft förrän till sommaren.

Under tiden kan hantering och missbruk fortsätta bland ungdomar utan att polisen lagligt kan förhindra det. Enligt Sveriges Radio Göteborg överväger bland andra kommissarie Thomas Cederqvist i Mölndal att begå tjänstefel och vägra lämna tillbaka beslag av substanserna.

Folkhälsominister Morgan Johansson förstår honom:
-Men jag kan inte ge några andra råd än att man måste följa de lagar och regler som gäller. Så måste det fungera i en rättsstat.
-Sen kan jag självklart dela den frustration som dom måste känna om att det finns ett glapp här under några månader innan vi har en lag på plats, säger Morgan Johansson till Sveriges Radio.

Fotnot: Drogfakta om de aktuella drogerna.

Etiketter:

Annonser