Nuder: alkoholskatt är trubbigt redskap

HÅBO -Skatten är ett trubbigare redskap än tidigare och biter inte i Malmö och Torneå. Så svarar nyutnämnde finansministern Pär Nuder på Drugnews medarbetares fråga om sin syn på alkoholskatten i framtiden.

Uttalandet gjordes vid en frågestund i samband med att Nuder i lördags besökte SSU:s distriktsordförandesamling i Håbo för att berätta om hur han ser på svensk politik. Han utsågs häromdagen av statsminister Göran Persson till ny finansminister efter Bosse Ringholm.

Att välja mellan att sänka alkoholskatten eller inte anser Nuder vara ett val mellan pest och kolera då det är svårt att avgöra hur mycket en skattesänkning påverkar i proportion till en eventuell införselminskning.

Nya finansministern framhåller som allra viktigaste att värna om Systembolaget och han vill också hitta andra instrument för att hålla nere konsumtionen. Vilka dessa skulle vara angav han inte i vid mötet utan hänvisade till Alkoholinförselutredningens slutbetänkande i januari.
Kent Härstedt som leder utredningen och har föreslagit 40 procent sänkt spritskatt ska då lägga fram ett “folkhälsopaket“.

Etiketter:

Annonser