Varannan gymnasieelev full varje månad

STOCKHOLM Elever i gymnasiets årskurs två super, röker och har prövat narkotika betydligt mer än elever i grundskolans niondeklass. Varannan gymnasist är full minst en gång i månaden. “En oroande hög siffra“, säger Björn Hibell, direktör på CAN som gjort undersökningen, till Drugnews.

Enkäten besvarades i våras av cirka 4 500 gymnasieelever på 300 skolor. Det är första gången Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning mätt drogvanor nationellt bland gymnasieelever. Det gjordes parallellt med de återkommande enkäterna bland 15-16-åringarna i nionde klass.

Hela 52 procent av pojkarna och 45 procent av flickorna i årskurs två på gymnasiet uppger att de dricker sig berusade en gång per månad eller oftare. Det är nära dubbelt så många som eleverna i grundskolans niondeklass.

Enkätsvaren visar även att nära nio av tio av 17-18-åringarna dricker alkohol (drygt 70 procent av niondeklassarna). Alkoholrelaterade problem är vanligare bland gymnasisterna – drickande har lett till sexproblem (som oönskade eller oskyddade samlag) för 27 procent av pojkarna och 30 procent av flickorna. Alkohol hade medfört relations- och brottsproblem för betydligt fler än bland 15-16-åringarna i nian.

Andra enkätresultat visar att 17 procent av pojkarna och 14 procent av flickorna på gymnasiet prövat narkotika, jämfört med sju procent i nian. Tobak är också vanligare, 32 procent av pojkarna och 38 procent av flickorna på gymnasiet röker, jämfört med 18 procent av pojkarna och 30 procent av flickorna i nian. Snusar gör 32 procent av gymnasiepojkarna och 21 procent av pojkarna i nian. Andelen snusande flickor är nästan lika i både åldersgrupperna, nio procent på gymnasiet och åtta procent i nian.

Svenska ungdomars drogvanor i nian har följts ända sedan 1971, men i år är det alltså första gången som även gymnasister parallellt fått svara på frågorna. Det är därför svårt att jämföra de delvis oroande siffrorna. Andra undersökningar – bland niorna och mönstrande pojkar – pekar samtidigt på att ett trendbrott skett, att ungdomar i mindre utsträckning än tidigare dricker alkohol och testar narkotika.

CAN har fått extra projektmedel av regeringen för att under tre år göra mätningar om gymnasieelevers bruk av alkohol, narkotika, tobak, sniffning med mera.
-Det händer mycket under de här ungdomsåren och det är viktigt att kunna följa trenderna. Vi hoppas att gymnasieenkäterna blir permanenta så småningom, säger Björn Hibell på CAN.

Etiketter:

Annonser