Brasilien till attack mot misstänkta knarkflyg

BRASILIA Flygplan som misstänks frakta narkotika via Brasilien riskerar från i söndags att skjutas ner av landets flygvapen. Men det nya avtalet är kontroversiellt. “Som att döma ut dödsstraff“, menar kritiker.

Brasilien har blivit en allt större marknad och transitnation för kokain från odlarländer som Colombia, Bolivia och Peru. I juli skrev president Lula da Silva under den lag som redan antogs av kongressen 1998 som ger flygvapnet rätt att skjuta ner misstänkta knarkplan.

Frågan hade lagts på is av den tidigare presidenten Fernando Henrique Cardoso efter att Peru av misstag sköt ner ett mindre plan 2001 med en amerikansk missionär och hennes barn.

Tidigare har det i Latinamerika endast varit det av drogkonflikter och inbördeskrig härjade Colombia som gett klartecken till att skjuta ner misstänkta knarkplan.

De brasilianska piloterna som numer med eldkraft kan angripa misstänkta plan över landets territorium måste dock först i nio olika steg varna planet. Bland annat med radiovarning, ge order om landa, skjuta varningsskott, rapporterar Svenska Dagbladet.

Kritiker till den nya lagen anser inte att varningar räcker.
-Det vore som ett dödstraff utan dom, säger Adenilson Duarte från människorättsorganisationen Justicia, enligt Reuters.
Också Human Rights Watch har invändningar och menar att rätt att döda endast kan gälla vid självförsvar.

Brasilianska myndigheter hoppas dock att lagen ska avskräcka narkotikatrafik via landet och att flygvapnet inte ska behöva skjuta ner plan. Förra året upptäcktes 4 600 oidentifierade plan över Brasilien. Sedan president Lula undertecknat lagen i somras har antalet “spökflyg“ minskat, enligt flygvapnet.

Etiketter:

Annonser